Evenimentul Zilei > Justitie > OFICIAL. Primarul din Ploiești a luat mită o vilă de la Sebastian Ghiță
OFICIAL. Primarul din Ploiești a luat mită o vilă de la Sebastian Ghiță

OFICIAL. Primarul din Ploiești a luat mită o vilă de la Sebastian Ghiță

Potrivit unui comunicat al DNA, fostul primar al Ploieștiului, Iulian Bădescu, și deputatul PSD Sebastian Ghiță sunt acuzați de dare, respectiv luare de mită, abuz în serviciu și spălare de bani într-un nou dosar.

Potrivit procurorilor, în cursul anului 2013, Iulian Bădescu, în calitate de primar al municipiului Ploieşti şi ordonator principal de credite, cu încălcarea prevederilor legale, la instigarea lui Ghiţă Sebastian Aurelian, a acordat unui club sportiv, susținut de acesta din urmă, o finanţare nerambursabilă suplimentară de la bugetul local, în sumă de 1.500.000 lei, ce constituie atât prejudiciu adus unității administrativ teritoriale cât și un folos necuvenit, obţinut de asociaţia respectivă.

Această finanțare a avut loc în contextul unei selecţii de proiecte privind programul ,,Promovarea sportului de performanţă”, organizată, în baza legii privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general, de către Clubul Sportiv Municipal Ploieşti (instituţie aflată sub autoritatea Consiliului Local Ploieşti).

Casa la schimb

Pentru alocarea sumei respective de bani, Iulian Bădescu a pretins şi primit de la Ghiţă Sebastian Aurelian, prin intermediul unei societăți comerciale controlate de acesta din urmă, un imobil (casă de locuit) situată în municipiul Ploieşti, în valoare de 1.041.600 lei, sumă din care suspectul Bădescu Iulian a suportat personal doar 124.000 lei.

Pentru a nu exista suspiciuni cu privire la modul fraudulos de dobândire, imobilul respectiv a făcut obiectul unei pretinse promisiuni bilaterale de vânzare cumpărare, încheiată în luna august 2013, între două firme controlate de cei doi suspecți.

Banii prin transfer

Potrivit DNA, În perioada septembrie 2013 – ianuarie 2014, Ghiţă, a disimulat adevărata natură a provenienţei a imobilului, prin efectuarea unor plăţi (reprezentând cesionarea fictivă a unei mărci înregistrate la OSIM) din contul unei firme controlate de acesta, către o societate administrată în fapt de suspectul Bădescu Iulian.

Ulterior, această sumă de bani a fost transferată de suspectul Bădescu Iulian către o altă societate controlată de suspectul Ghiţă Sebastian Aurelian, justificându-se astfel plata contravalorii imobilului dat cu titlu de mită.