Oficial OMS: Varianta Delta COVID devine dominantă la nivel global. Este un nou eșec catastrofal

Varianta Delta a COVID-19, identificată pentru prima dată în India, devine varianta dominantă la nivel global a bolii, a declarat vineri cercetătorul șef al Organizației Mondiale a Sănătății.

Oficialii din domeniul sănătății trag un semnal de alarmă cu privire la varianta Delta care amenință să inverseze progresele realizate în țări, precum SUA și Marea Britanie, şi că este cea mai rapidă şi mai puternică de până acum a coronavirusului şi va ataca persoanele cele mai vulnerabile.

„Delta, identificată prima oară în India, are potențial letal deoarece este mai eficientă în privinţa modului în care se transmite între oameni şi în cele din urmă îi găseşte pe acei indivizi vulnerabili care se vor îmbolnăvi grav, vor avea nevoie de spitalizare şi ar putea muri”, a afirmat dr. Mike Ryan, director general al programului de urgențe al OMS.

Este, din nou şi din nou, un eşec moral catastrofal la nivel global

Noile cazuri în Namibia, Sierra Leone, Liberia și Rwanda s-au dublat în ultima săptămână, a declarat șeful programului de urgență al OMS, Mike Ryan, în timp ce accesul la vaccinuri rămâne minuscul.

„Realitatea brutală este că, într-o eră cu mai multe variante, cu o transmisibilitate crescută, am lăsat zone vaste de populații vulnerabile din Africa, neprotejate de vaccinuri”, a mai sus reprezentantul OMS.

„Putem proteja acele persoane vulnerabile, acei lucrători din primă linie, şi faptul că nu am făcut-o, aşa cum a spus directorul general (Tedros Adhanom Ghebreyesus), este, din nou şi din nou, un eşec moral catastrofal la nivel global”, a spus Ryan.

OMS a declarat că Delta devine varianta dominantă a bolii la nivel mondial

O variantă poate fi etichetată drept ”îngrijorătoare” dacă s-a dovedit a fi mai contagioasă, mai mortală sau mai rezistentă la vaccinurile şi tratamentele actuale, potrivit organizaţiei de sănătate.

Delta înlocuieşte acum Alfa, varianta extrem de contagioasă care a străbătut Europa şi mai târziu SUA la începutul acestui an, a declarat dr. Paul Offit, directorul Centrului de educaţie pentru vaccinuri de la Spitalul de Copii din Philadelphia, într-un interviu recent.

Studiile sugerează că Delta este cu aproximativ 50% mai transmisibilă decât Alfa, care era mai contagioasă decât tulpina iniţială care a apărut în Wuhan, China, la sfârşitul anului 2019.

Maria Van Kerkhove, director tehnic al OMS: Delta s-a răspândit până acum în 92 de ţări

În prezent, Delta reprezintă cel puţin 10% din toate cazurile noi din Statele Unite, potrivit Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, şi este pe cale să devină varianta dominantă în ţară.

Recent, Delta a devenit varianta dominantă în Marea Britanie, depăşind varianta sa nativă Alfa, care a fost detectată pentru prima dată în ţară toamna trecută.  Varianta Delta reprezintă acum mai mult de 60% din cazurile noi din Marea Britanie.

Oficialii OMS au spus că au existat rapoarte conform cărora varianta Delta provoacă şi simptome mai severe, dar că sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste concluzii. Cu toate acestea, există semne că tulpina Delta ar putea provoca simptome diferite faţă de alte variante.

„Această variantă specială Delta este mai rapidă, este mai puternică, îi va ataca pe cei mai vulnerabili mai eficient decât variantele anterioare şi, prin urmare, dacă există oameni rămaşi nevaccinaţi, aceştia vor fi supuşi unui risc suplimentar”, a concluzionat dr. Mike Ryan, potrivit finance.yahoo.