Ofertă specială: credit pentru tractoare prin „Rabla”

Ofertă specială: credit pentru tractoare prin „Rabla”

CEC Bank a lansat creditul „Rabla agricol”, destinat achiziţiei de tractoare şi maşini agricole autopropulsate noi prin programul guvernamental, cu termen de rambursare flexibil.

Cei care doresc să-şi achiziţioneze tractoare şi maşini agricole autopropulsate noi prin programul „Rabla” au la îndemână un nou instrument de finanţare. Este vorba despre un tip de împrumut special pentru programul guvernamental, „Rabla agricol”, lansat luni de CEC Bank.

Perioada de creditare este de maximum 72 de luni, finanţarea se acordă în lei şi nu se solicită contribuţie proprie a beneficiarului. De asemenea, banca nu va percepe comision de rambursare anticipată a creditului. Valoarea finanţării va fi diferenţa dintre preţul de comercializare a utilajului stabilit de producător, cu TVA inclus, şi valoarea primei de casare stabilite de stat, respectiv de 17.000 lei pentru fiecare rablă.

Valoarea dobânzii nu este specificată, precizându-se că este variabilă, stabilită în funcţie de Prime Rate. De asemenea, „în cazuri bine justificate, în funcţie de specificul activităţii clientului, rambursarea poate fi făcută lunar, trimestrial sau semestrial, în rate egale sau inegale”.

Doar 10 tractoate vândute

Programul „Rabla” pentru tractoare nu a avut nici pe departe succesul înregistrat de „Rabla” pentru autoturisme. Cei 22 de distribuitori autorizaţi să participe la acest program au reuşit până acum să vândă doar 10 tractoare noi, potrivit Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM). Există însă ceva mai multe promisiuni.

Astfel, de la începutul lunii aprilie, când programul a devenit operaţional, distribuitorii avizaţi au eliberat 140 de note de înscriere. „N-am reuşit să vând nimic. Oamenii sunt lipsiţi de bani.

Un tractor uzual de 80 CP costă până la 30.000 euro, cu TVA inclus, iar prima este doar de 4.000 euro”, ne-a spus Cornel Botezatu, director de vânzări la Mecanica Ceahlău. Şi reprezentanţii Agromec Sâncrăieni (Harghita) afirmă că nu au reuşit să vândă niciun tractor.

„Noi am cerut să se aplice programul ca la autoturisme, cu trei tractoare vechi pentru unul nou”, susţin aceştia, adăugând că nu cred că o să îşi poată epuiza plafonul primit de la AFM, de 1,2 milioane lei.

De altfel bugetul total al programului a fost înjumătăţit deja de AFM la 50 milioane lei, la finele lunii martie, pentru suplimentarea finanţării acordate „Rablei” pentru autoturisme.

Într-o situaţie mai bună se află Tractoare Hoyo, compania deţinută de chinezi care va asambla tractoare la Braşov. Deşi producţia la fabrica de la Râşnov este estimată să demareze în iunie, compania are deja circa 25 de note de înscriere. Cele mai solicitate tractoare sunt de 50 CP, la un preţ mediu de 14.000-15.000 euro, TVA inclus. „Sunt clienţi din toată ţara care vin ori cu banii direct ori cu credite”, spune Denisa Vasilescu, director executiv al firmei.

CONDIŢII

Cine este eligibil

Printre clienţii eligibili pentru creditul „Rabla agricol” se află persoane fizice, PFAuri, producătorii agricoli individuali (PAI) sau întreprinderi individuale şi familiale. Ei nu trebuie să figureze la Biroul de Credit cu informaţii negative. Solicitanţii nu trebuie să aibă datorii restante la bugetul de stat.

De asemenea, este necesar să aibă sau să-şi deschidă un cont la CEC Bank. Printre garanţiile emise se află bunurile achiziţionate din credit sau conturile curente ale clientului deschise la bancă. De asemenea, Fondul de Garantare a Creditului Rural poate garanta până la 80% din valoarea creditului.

Ne puteți urmări și pe Google News