Astfel, criza refugiaţilor ar face parte dintr-un efort concertat al guvernului sirian, care a ucis deja numeroşi civili într-un război soldat cu peste 200.000 de morţi, consideră mulţi dintre cei care au fugit din calea ostilităţilor, precum şi oficiali occidentali şi analişti care urmăresc conflictul sirian

“Forţele sale acţionează astfel încât să facă regiunile controlate de opoziţie să devină de nelocuit atât pentru rebeli, cât şi pentru civili – o tactică garantată pentru a genera refugiaţi în masă”, susţin jurnaliştii Mike Giglio şi Munzer al-Awad, de la publicaţia Buzzfeed, citaţi de Slate.fr.., iar opinia lor este întărită de o sursă anonimă din cadrul Departamentului de Stat. Assad a pierdut controlul asupra a mai mult de trei sferturi din ţară, iar atacarea civililor din aceste zone a fost parte a strategiei sale încă de la începutul războiului civil cu patru ani în urmă, informează Agerpres.

Administraţia de la Washington consideră că eforturile de război ale lui Assad sunt la originea actualei crize a refugiaţilor. “Este corect să spunem că regimul a folosit, cel mai probabil, atacuri nediscriminatorii pentru a face foarte dificil ca oamenii să mai trăiască în zonele controlate de opoziţie”, a declarat, sub rezerva anonimatului, un oficial al Departamentului de Stat. “Atâta timp cât Assad este la putere şi continuă să folosească aceste tactici, vor exista tot mai mulţi refugiaţi”.

Andrew Tabler, specialist în probleme siriene în cadrul Institute for Near East Policy din Washington, precizează, în acelaşi timp, natura confesională a strategiei preşedintelui Bashar al-Assad. Liderul de la Damasc încearcă să “deplaseze sunniţi din regiunile controlate de rebeli pentru a-şi fortifica statul”, spune el, explicând că cei mai mulţi refugiaţi sirieni fac parte din majoritatea sunnită din zonele care au scăpat de sub controlul regimului de la Damasc. Guvernul lui Assad este dominat de minoritatea religioasă alawită, o ramură a musulmanilor şiiţi. Acesta este sprijinit în prezent de aliaţii său şiiţi din Iran, precum şi de Rusia, adaugă el.

Potrivit lui Pierre Desbareau, coordonator pentru Siria în cadrul organizaţiei Medici fără frontiere, aproximativ două milioane de persoane trăiesc în stare de asediu în această ţară. “Motivul din spatele acestei strategii este de a nu lăsa altă alternativă populaţiei. Fie vă întoarceţi la noi şi recunoaşteţi autoritatea noastră, fie veţi muri”, spune el.

În faţa brutalităţii regimului, care creşte de la an la an, şi a bombardamentelor neîntrerupte, civilii nu au altă soluţie decât să-şi părăsească ţara. Douma, o suburbie a Damascului, prima dintre localităţile care s-au ridicat împotriva lui Bashar al-Assad în 2011, este bombardată aproape zilnic: patru cincimi dintre locuitorii săi au fugit din calea ostilităţilor. Cei care au rămas trăiesc ca într-un infern.

În pofida agresivităţii Statului Islamic, combătut de coaliţia internaţională condusă de SUA printr-o campanie aeriană, forţele lui Assad au contribuit cel mai mult pentru a alimenta exodul de refugiaţi în Europa, care a dus la o criză umanitară în creştere pe acest continent, concluzionează cei doi jurnalişti. Potrivit ONU, în prezent există mai mult de 4 milioane de refugia?i sirieni, cea mai mare parte dintre ei aflându-se în Iordania, Liban şi Turcia. Mulţi dintre aceştia au renunţat la ideea de a se mai întoarce acasă şi părăsesc taberele supraaglomerate, în care şi-au găsit un adăpost provizoriu, pentru a se îndrepta spre Europa cu speranţa de a începe o viaţă nouă.