Votul anticipat, exprimat în luna octombrie, oferă suficiente date pentru a prognoza o nouă victorie a lui Trump, probabil la un scor și mai mare decât în 2016.
Votul timpuriu din octombrie, în America, nu mai este de multă vreme o caracteristică exclusivă a Partidului Democrat. Alegători ai ambelor partide votează mai devreme și într-un număt tot mai mare.
Acest fenomen transformă votul din octombrie într-un indicator prețios pentru a prognoza rezultatul final al alegerilor, mult mai fiabil decât sondajele, afirmă o analiză realizată de American Thinker.
Candidatul pentru care se votează timpuriu este secret. Însă, când, unde și câți alegători au votat reprezintă date publice. Și extrem de prețioase. Ele arată câți alegători Democrați au votat și câți alegători Republicani au votat.
Factorul GOTV
Convingerea alegătorilor din partidul advers să dea votul pentru candidatul tău este un lucru mai dificil. Miza este ca alegătorii proprii să se prezinte la vot și să voteze pentru candidatul tău. Acest lucru se numește GOTV, adică Get Out The Vote (Exprimă-ți votul).
GOTV plus entuziasmul alegătorilor echivalează invariabil cu câștigarea scrutinului, afirmă analiza citată.
În ultimele săptămâni, entuziasmul pentru Donald Trump, manifestat cu ocazia numeroaselor mitinguri cotidiene, a fost mult mai mare decât acum patru ani. Va provoca acest entuziasm o participare la vot suficient de mare încât să-i aducă victoria?
Datele oferite de votul anticipat arată că da, spune American Thinker.
Breșele din Zidul Negru
Pentru a înțelege de ce istoria de va repeta probabil, este important de examinat rata de participare electorală în fiefurile partidelor, în districtele unde sprijinul se presupune că trebuie să fie maxim.
Procentajele de vot cele mai ridicate pentru Democrați se găsesc adesea în districtele cu puternică majoritate afro-americană.
Votul americanilor de culoare este un element cheie în fiecare campanie electorală Democrată, mai ales în cea a lui Joe Biden. Ca urmare, participarea afro-americanilor este cel mai bun instrument pentru a măsura entuziasmul pentru candidatul Partidului Democrat și, în cele din urmă, de a pronostica un câștigător.
Iată de pildă Carolina de Nord. În 2012, rata de participare la votul timpuriu a afro-americanilor mobilizați de Barack Obama a fost în mod firesc foarte ridicată. Alegătorii de culoare au reprezentat 27% din totalul alegătorilor din Carolina de Nord, cum opt ani.
Biden pierde Sudul. Și restul
În 2016, când a candidat Hillary Clinton, prezența la votul anticipat a afro-americanilor din Carolina de Nord a scăzut la 22 %.
Anul acesta, când candidează Biden, prezența a fost de 19,5%.
Și nu este tot.
Un sondaj realizat de Universitatea din New Orleans despre intențiile de vot din Louisiana arată că 28% dintre negri îl preferă pe Donald Trump. Procentul este determinat de bărbații de culoare, dintre care 43% îl preferă pe Trump, iar 42% pe Biden.
Un sondaj național realizat de Rasmussen, reflectând aceeași tendință, arată că gradul de aprobare pentru Trump în rândul americanilor de culoare este de 46%. Aprobarea nu se transformă automat în vot, însă cifra are greutatea ei.
În 2016, amintește analiza făcută de American Thinker, Trump i-a întrebat pe afro-americani ce ar avea de pierdut dacă îl sprijină pe el în locul lui Hillary Clinton.
Se pare că acum știu. Sub Trump, afro-americanii au beneficiat de un număr record de locuri de muncă create, de zone de oportunități economice, de o creștere a finanțării colegiilor cu elevi de culoare și de cea mai mică rată de încarcerare din 1995 încoace.
Dacă cel mai de încredere bazin electoral Democrat își pierde entuziasmul pentru Biden, șansele acestuia în Sud și peste tot se risipesc.
Florida este un bun exemplu.
Aici, Republicanii au depășit toate așteptările la votul timpuriu. Democrații conduc la voturile prin corespondență, însă nu în numărul necesar pentru a-i bate pe Republicani în ziua alegerilor, când Republicanii ies la vot în masă.
Institutul Rasmussen, care urmărește sondajele zilnice, a descoperit că până la sfârșitul lui octombrie, peste 31% dintre afro-americanii din Florida au afirmat că vor vota cu Trump.
Trump a dărâmat Zidul Albastru (statele considerate câștigate sigur de Democrați) în 2016 și acum amenință serios și Zidul Negru.
Trump va pierde votul în rândul negrilor, dar la un scor mult mai mic.
O altă întrebare este câți dintre alegătorii Democrați care au votat anticipat au votat – în realitate – pentru Biden. În 2016, Trump a câștigat cu sprijinul multor Democrați. De ce l-ar abandona acum?, se întreabă American Thinker.
Anemia lui Biden
Trump se bucură de un „sprijin zdrobitor în rândul Republicanilor”, arată un sondaj Pew Research.
Sprijinul pentru Biden din partea colegilor Democrați decurge în mare parte din aversiunea față de Trump mai mult decât din simpatia pentru Joe.
Iar Biden nu poate strânge la mitinguri o mulțime mai mare decât grupul său de bodyguarzi din Secret Service. Ceea ce nu este cazul pentru Trump, care face zilnic câte două trei băi de mulțime.
Mitinguri și informații
Nu există o sursă mai bună de date decât un miting al lui Trump, deoarece toți cei care doresc să participe trebuie să-și prezinte coordonatele pentru a obține un bilet gratuit.
Echipa de campanie electorală folosește apoi aceste date pentru a transforma fiecare eveniment într-un multiplicator de forță.
Mai întâi, aceste adunări strâng milioane de participanți în direct – la fața locului, la televiziunea prin cablu și pe YouTube.
Apoi, alte milioane urmăresc evenimentul pe Facebook și Twitter.
După miting, o echipă de campanie vizează participanții cu reclame digitale, pe care destinatarii le pot retransmite către contactele lor într-un mod asemănător cu campaniile de pe rețelele de socializare.
Aceleași date sunt exploatate și pentru a obține informații utile pe care să le folosească pentru a determina „ținta” să iasă la vot.
Președinta Comitetului Național Republican, Ronna McDaniel, a notat că 45% dintre participanții la un miting din octombrie, în New Hampshire NU erau Republicani înregistrați și că 20% dintre ei nu votaseră în 2016.
Cine ar sta la coadă ore în șir pentru a asista la un miting al lui Trump în octombrie pentru ca apoi să nu dorească să îl voteze în noiembrie?, întreabă retoric analiștii American Thinker.
Handicapurile lui Joe
În istoria modernă, foarte puțini vicepreședinți sau perdanți în serie ai alegerilor primare au reușit să câștige Casa Albă.
Joe Biden are aceste două handicapuri împotriva sa. Și asta, înainte de a lua în considerare dezvăluirile compromițătoare despre afacerile sale cu China și Burisma și despre familia sa, impactul redus al sprijinului electoral adus de Barack Obama și violențele de stradă din Philadelphia, toate acestea ajutându-l pe Trump.
În final, mai sunt și sondajele. Majoritatea acestora sunt comandate de organizații de presă fățiș ostile lui Trump. De ce nu ar crede cineva că fac aceleași predicții anti-Trump – care s-au dovedit complet eronate – ca în 2016?
Totuși, între toate institutele de sondare, unul face figură aparte. Trafalgar Group a prezis cu acuratețe victoria lui Trump în Michigan și Pennsylvania. Acum, Trafalgar estimează că Trump va câștiga Florida, Michigan și Arizona.
Serie și în Senat
Liderul minorității Democrate din Senat, Chuck Schumer, ar putea fi mai dezamăgit decât Joe Biden în noaptea alegerilor. Trafalgar îl dă pe candidatul senatorial Republican afro-american John James cu un mic avans în Michigan.
Trump o poate tracta pe senatoarea Martha McSally spre victorie în Arizona, iar scaunul senatorial din Alabama va fi și el reocupat de un Republican.
De asemenea, afirmă analiza American Thinker, este greu de crezut că valul de entuziasm pro-Trump din Colorado nu va determina păstrarea în scaunul de senator a Republicanului Cory Gardner.
Aritmetica electorală e simplă, conchide analiza. Când adaugi voturile din statele Roșii (Republicane) la orice breșă realizată în Zidul Albastru, rezultă că Trump câștigă din nou. Posibil chiar cu un scor mai mare decât în 2016.