Octavian Hoandră, premiat cu „Distincția Culturală” a Academiei Române. Reacția ziaristului: „Descoperiți fericirea de a citi!”

Octavian Hoandră, premiat cu „Distincția Culturală” a Academiei Române. Reacția ziaristului: „Descoperiți fericirea de a citi!”Sursa: EVZ

Scriitorul și realizatorul de televiziune Octavian Hoandră a fost premiat miercuri, 8 decembrie 2021, cu diploma „Distincția culturală”, una dintre cele mai prestigioase titluri acordate de Academia Română. Cunoscut pentru promovarea valorilor literare și culturale românești, ziaristul a dezvăluit pentru EvZ care este secretul artei de a scrie.

Octavian Hoandră, unul dintre marii intelectuali ai României, care și-a valorificat încă din tinerețe pasiunea pentru cuvânt, a fost onorat, miercuri, 8 decembrie 2021, cu diploma „Distincția Culturală” a Academiei Române pentru anul 2019.

Octavian Hoandră, premiat cu diploma „Distincția Culturală”: „Secretul artei de a scrie este cel de a citi”

În cadrul ceremoniei de decernare în format hibrid a premiilor, care a debutat la ora 10.00, scriitorul și realizatorul de televiziune Octavian Hoandră a fost distins pentru „opera jurnalistică și obiectivitatea reflectării Academiei Române”.

„Este onorant pentru un ziarist să fie apreciat de Academia Română, lucru care se întâmplă mai rar. Am fost onorat și de prezența prietenilor la ceremonia de decernare a premiului, printre care și Mirel Curea (n.r. prim redactor-şef adjunct Evenimentul Zilei)”, a declarat Octavian Hoandră.

„Secretul artei de a scrie este cel de a citi”, a mai spus ziaristul. „Sfatul meu (n.r. pentru jurnaliști) este să descopere fericirea de a citi. Jorge Luis Borges spunea că a citi e o fericire, dar nu poți obliga pe nimeni să fie fericit”, a precizat scriitorul Octavian Hoandră.

Criticul Jean-Pierre Bonnel: „… un munte de talent și cultură”

Născut pe 19 decembrie 1958 la Sibiu, Octavian Hoandră a fost realizatorul emisiunii de politică și cultură „Realitatea românească” de la Realitatea TV și a promovat atât valorile literare românești, cât și cele culturale.

De-a lungul vieții, scriitorul a publicat mai multe opere literare: „Dreptul la frică” (Editura Exe, Cluj-Napoca, 1992), „Praful roșu” (Editura Arhipelag, Târgu-Mureș, 1995), „Eclipsa de la capătul tunelului” (Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1996), „Vremea hienelor” (Editura Presa Universitară Clujeană, Cluj-Napoca, 2007), „Cum a murit România, cum am murit eu” (Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2010), „Jurnal la Klausenburg” (Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2011) - volumul de poeme fiind ulterior publicat și la Paris, la Éditions Édilivre (2013) -, „Opiniile unui străin absolut” (Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2014) - eseurile au fost publicate și la Paris, la Éditions Édilivre, în același an -, „Ianuarie și alte amărăciuni” (Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2014), „Fiecare pustiu cu vorbele lui” (Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2014).

În urmă cu un an de zile, scriitorul Octavian Hoandră a lansat celebra carte „Jurnal de Pandemie” (Editura Școala Ardeleană), care ocupă și locurile cele mai de cinste din librăriile pariziene, opera fiind publicată la Éditions Édilivre în anul 2021. Criticul și scriitorul Jean-Pierre Bonnel, care semnează prefața la volumul ediției franceze, întărește înzestrarea plină de încărcătura emoționantă a artei de a scrie cu sufletul: „Există mult Voltaire în această carte și Diderot, deci Iluminism. Mai mult, scriitorul pronunță acest cuvânt vizavi de întâlnirea sa cu Gérard Depardieu: „… un munte de talent și cultură, un om care pare să provină dintr-o epocă iluzorie a Iluminismului, cu un umor sănătos și cu o căldură inimaginabilă a sufletului.” Acest portret cald, îl adresez fără ezitare lui Octavian Hoandră!”.