Pentru prima dată în istorie, Oceanul Arctic ar putea rămâne complet lipsit de gheață într-o zi din următorii trei ani. Regiunea arctică se încălzește de patru ori mai rapid decât restul lumii, au spus cercetătorii.
Oceanul Artic ar putea rămâne fără gheață
Cercetătorii au descoperit că gheața marină arctică se topește într-un ritm accelerat și pierde 12% din suprafață în fiecare deceniu. În prezent, suprafața acoperită de gheață a scăzut dramatic de la 6,85 milioane de kilometri pătrați (media între 1979-1992) la doar 4,28 milioane de kilometri pătrați în 2024.
Folosind 11 modele climatice diferite și rulând 366 de simulări, oamenii de știință au constatat că regiunea arctică va ajunge sub pragul critic de 1 milion de kilometri pătrați de gheață, moment în care zona este considerată „fără gheață".
Toată planeta va fi afectată
Pierderea gheții artice ar putea afecta toată planeta. Gheața marină joacă un rol crucial în reglarea temperaturii globale, menținerea ecosistemelor marine și direcționarea curenților oceanici. Regiunea arctică se încălzește acum de patru ori mai rapid decât restul lumii, transformându-se dintr-un „frigider" într-un „radiator" al planetei, iar cercetătorii sunt foarte îngrijorați.
Ce spun specialiștii
Alexandra Jahn, co-autor al studiului și climatolog la Universitatea Colorado Boulder, a spus că o reducere drastică a emisiilor de carbon ar putea încetini semnificativ acest proces și ar reduce impactul asupra sistemelor planetare. „Orice reducere a emisiilor ar ajuta la conservarea gheții marine”, a subliniat Jahn.
„Prima zi fără gheață în Arctica nu va schimba dramatic situația imediată”, a declarat Alexandra Jahn, climatolog la Universitatea din Colorado Boulder. „Dar va arăta că am modificat fundamental una dintre caracteristicile definitorii ale mediului natural din Oceanul Arctic, care era acoperit de gheață și zăpadă tot timpul anului, din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră.”, potrivit LiveScience.
„Deoarece prima zi fără gheață va veni mai devreme decât prima lună fără gheață, trebuie să fim pregătiți. Este important să înțelegem ce evenimente ar putea duce la topirea completă a gheții marine din Oceanul Arctic”, a explicat Céline Heuzé, climatolog la Universitatea din Gothenburg, Suedia.