Occidentul, Pinocchio și mână moartă în Siria. Cum va face cărțile Putin

Occidentul, Pinocchio și mână moartă în Siria. Cum va face cărțile Putin

Rusia a apărut ca principală forță militară în Siria și este astăzi factorul cheie al soluționării politice a conflictului sirian

Cei 150 de membri ai Comitetului constituțional din Siria, însărcinat cu reforma Constituției din 2012, în vederea alegerilor viitoare, s-au întâlnit la Geneva, sub egida emisarului special al ONU pentru Siria, norvegianul Geir Pedersen.

Pentru prima dată de la începerea conflictului în 2011, reprezentanții guvernului din Damasc au fost de acord cu discuțiile față în față cu opoziția, o schimbare care nu ar fi fost posibilă fără influența Moscovei asupra președintelui sirian Bashar al-Assad.

În ajunul inaugurării Comitetului, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, s-a invitat la Geneva, cu omologii săi din Iran și Turcia. Ideea unui Comitet constituțional care să reformeze Constituția siriană a fost propusă de Moscova, la începutul anului 2018, în cadrul unei conferințe de la Soci, care reunea reprezentanții guvernului și opoziției.

Rusia și Iranul, principalii susținători ai Damascului, Turcia, care susține opiziția, sunt asociați cu procesul de pace de la Astana, creat în 2017, după eșecul multiplelor runde de negocieri organizate de ONU la Geneva, scrie AFP.

Dar Kremlinul dorește ca orice acord să treacă prin Geneva, pentru a avea „ștampila” ONU.

"În practică, Rusia conduce procesul constituțional (...) și orice progres va spori foarte mult statutul său", a declarat expertul în problema sirianăn Samuel Ramani.

Mesaj explicit: nimic fără Kremlin

De la începutul intervenției sale militare la sfârșitul lunii septembrie 2015, Moscova a reușit să întoarcă echilibrul pe teren în favoarea Damascului. Opoziția siriană, care este dispersată și și-a pierdut sponsorii occidentali, este prezentă doar în zona Idleb (nord-vest) și în regiunile nordice din apropierea Turciei. Opoziția își dă seama astăzi că Rusia este „cheia” oricărei soluții politice.

„După ce a dovedit militar, Rusia vrea acum să obțină succesul politic și să propună o Constituție restului lumii", a declarat Yahya al-Aridi, reprezentantul opoziției în cadrul Comitetului constituțional. Pentru el, de angajamentul Moscovei beneficiază și opoziția, deoarece Rusia „a împins regimul să se alăture procesului politic după ce a refuzat de mult acest lucru”.

O delegație de opozanți s-a întâlnit marți la Geneva cu vicepremierul rus de externe Serghei Verchinin și cu trimisul special rus pentru Siria Alexander Lavrentiev. Cercetătorul și expertul în Siria Fabrice Balanche consideră că sosirea la Geneva a reprezentanților diplomației de la Kremlin a trimis un mesaj „explicit”: „Procesul de la Geneva trece acum prin mâna Rusiei”.

"Occidentalii nu mai au nici o pârghie pe teren", a declarat el. "Moscova trebuie să se ocupe doar de Turcia care își păstrează interesele în Siria." "Rusia vrea ca regimul să-și recapete legitimitatea internațională", a spus Balanche, care ar deschide calea pentru ridicarea sancțiunilor occidentale și reconstruirea țării. „Deci poate exista șansa ca regimul să facă concesii prin Rusia”.

Moscova nu are voie să greșească

Organizația Națiunilor Unite speră ca Comitetul constituțional să deschidă calea pentru o soluționare politică a conflictului. Geir Pedersen a spus în repetate rânduri că îi va reveni poporului sirian misiunea aprobe orice nouă Constituție.

Pentru analiști, Moscova nu are voie să greșească. „Dacă Rusia eșuează, va însemna că după salvarea regimului prin intervenție militară, nu va fi reușit să obțină recunoaștere via ONU", a spus Balanche. Acest specialist din Siria consideră că eșecul ar putea fi și mai grav pentru ONU, care „ar demonstra astfel ineficiența sa”.