Occidentul îl pune la pământ pe Vladimir Putin! Sancţiuni fără precedent pentru Rusia. E finalul pentru liderul de la Kremlin

Occidentul îl pune la pământ pe Vladimir Putin! Sancţiuni fără precedent pentru Rusia. E finalul pentru liderul de la Kremlin Russiagate. Anchetă de proporții la Parlamentul European. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Guvernele din Uniunea Europeană s-au apropiat de un acord privind al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care include interdicția de a cumpăra petrol rusesc, dar au programat mai multe discuții pentru ziua de luni, pentru a stabili cum să se asigure că țările cele mai dependente de energia rusă pot face față schimbărilor. Ungaria refuză cu desăvârșire să accepte compromisul propus de Bruxelles.

Diplomații celor 27 de țări membre ale Uniunii Europene s-au întâlnit zilnic pentru a discuta detaliile privind cel de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, de când Comisia Europeană a anunțat propunerile în acest sens. Bruxelles se apropie de un acord în acest sens, însă nu se poate spune că a ajuns în mod concret la unul.

Membrii UE se pun de acord asupra sancționării Rusiei

„Consiliul (guvernelor UE - n.r.) este unitar în ceea ce privește necesitatea de a adopta un al șaselea pachet de sancțiuni. S-au făcut progrese foarte semnificative în ceea ce privește majoritatea măsurilor”, au transmis președinția franceză a UE și Comisia Europeană într-un comunicat de presă.

Totuși, alte surse apropiate discuțiilor au informat că reuniunea reprezentanților UE s-a încheiat fără a ajunge la un acord, urmând ca discuțiile să fie reluate zilele următoare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Punctul de blocaj este modul în care se poate asigura aprovizionarea cu petrol a Ungariei, Slovaciei și Republicii Cehe, țări fără ieșire la mare, care depind în mare măsură de țițeiul rusesc livrat prin conducte din epoca sovietică și care se confruntă cu o provocare pentru a asigura surse alternative.

Ce se întâmplă cu livrările de gaze în țările fără deschidere la mare

Ungaria continuă să blocheze o propunere a Uniunii Europene care prevede interzicerea importurilor de petrol rusesc, împiedicând astfel aplicarea întregului pachet de sancțiuni al blocului comunitar asupra Rusiei, potrivit unor surse apropiate discuțiilor diplomatice.

Propunerea UE urmărește să interzică petrolul brut în următoarele șase luni și combustibilii rafinați până la începutul lunii ianuarie 2023. UE oferise termen Ungariei și Slovaciei până la sfârșitul anului 2024 pentru a se conforma sancțiunilor, iar Cehiei până în luna iunie a aceluiași an, deoarece acestea sunt puternic dependente de țițeiul rusesc.

Amânarea nu a reușit să convingă Ungaria, care a continuat să blocheze sancțiunile din cauza interdicției gazelor naturale, precum și a modului de finanțare a tranziției de la energia rusă, au declarat surse.

UE făcuse presiuni pentru ca sancțiunile să fie încheiate până la Ziua Victoriei din 9 mai a Rusiei, care comemorează sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Restricțiile ar crește miza pentru blocul comunitar, care a importat aproape două treimi din țițeiul său din Rusia în anul 2019. De asemenea, ar pune mai multă presiune asupra Moscovei, deoarece UE este cel mai mare consumator de țiței și combustibil din Rusia.