Administrația Prezidențială a transmis care sunt obiectivele României la summitul NATO de la Vilnius. Liderii alianței vor evalua și implementa deciziile adoptate la reuniunea de la Madrid din anul 2022, printre care se numără și Conceptul Strategic privind consolidarea posturii aliate de descurajare și apărare.
Administrația Prezidențială a transmis că unul dintre cele mai importante obiective de la summitul NATO de la Vilnius îl reprezintă sprijinul politic și practic pentru Ucraina, dar și realizarea de progrese concrete pentru aderarea țării conduse de Volodimir Zelenski la alianță. Programul summitului include trei reiuni la cel mai înalt nivel ale Consiliului Nord-Atalantic, la care vor participa inclusiv Ucraina, membrii UE și partenerii NATO din Indo-Pacific.
„Semnificaţia deosebită a acestei reuniuni la vârf este generată de faptul că va reflecta modul în care comunitatea euroatlantică continuă să îşi articuleze răspunsul faţă de mediul actual de securitate serios afectat de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Aceasta se referă inclusiv la asigurarea unei prezenţe Aliate întărite pe Flancul Estic, cu alocări de forţe, echipamente şi capabilităţi. Totodată, cooperarea cu partenerii NATO va fi consolidată inclusiv în privinţa dialogului politic”, se precizează în comunicatul emis de Administrația Prezidențială.
Cu cine se va întâlni Klaus Iohannis la Vilnius
Președintele Klaus Iohannis va participa marți, 11 iulie, la o reuniune a Consiliului Nord-Atlantic la nivel de șefi de stat și Guvern. La această reuniune va participa și Suedia, din postura de țară invitată să adere la NATO. Subiectele care se află pe agenda curentă a Alianției sunt evaluarea mediului de securitate şi apărare marcat de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și amenințările de securitate care decurg din acțiunile ilegale ale Moscovei. De asemenea, aliații vor discuta și despre consolidarea în continuare a posturii de descurajare şi apărare a NATO, dar şi despre adaptarea şi modernizarea Alianţei în contextul de securitate actual. Un alt subiect care se află pe ordinea de zi este cel privind angajamentul luat pentru creşterea investiţiilor în apărare.
Liderul de la Cotroceni va fi prezent miercuri, 12 iulie, la Reuniunea Consiliului Nord-Atlantic la nivel de stat și Guvern, la care vor mai participa Suedia, partenerii din regiunea Indo-Pacificului (Australia, Republica Coreea, Japonia, Noua Zeelandă) şi preşedintele Consiliului European şi preşedintele Comisiei Europene. În timpul reuniunii va fi abordat subiectul relațiilor NATO cu partenerii enumerați, dar și provocările de securitatea din regiunea Indo-Pacific.
Iohannis va participa tot miercuri la prima reuniune a Consiliului NATO - Ucraina la nivel de șefi de stat și de Guvern. Este vorba de un format nou care are drept scop ca relația politică dintre alianță și Ucraina să se consolideze. În același timp, aliații vor putea să ofere sprijinul necesar pentru ca demersurile privind aderarea Ucrainei la NATO să fie înaintate.
Deciziile summitului de la Madrid vor fi implementate
Președintele României va sublinia importanța fundamentală a continuării implementării deciziilor de la Madrid privind consolidarea posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic. Klaus Iohannis va reitera susținerea țării noastre atât pentru Republica Moldova, cât și pentru Ucraina, inclusiv pentru aderarea țării atacate de Rusia la NATO.
„Preşedintele Klaus Iohannis va puncta importanţa deciziilor reuniunii aliate în ceea ce priveşte adoptarea unui pachet de întărire a posturii aliate pe Flancul Estic, pe termen lung, în măsură să ofere ţării noastre un grad superior de securitate şi apărare. De asemenea, şeful statului va reitera susţinerea robustă pentru Ucraina, inclusiv în ceea ce priveşte concretizarea aderării sale la NATO, precum şi pentru partenerii cei mai vulnerabili, în special Republica Moldova”.
România va avea un nivel superior de protecție și apărare
Surse din Administrația Prezidențială au susținut că deciziile care se vor adopta în timpul summitului de la Vilnius vor asigura țării noastre „un nivel superior de protecţie şi apărare, vor ancora solid ţara noastră în arhitectura de descurajare şi apărare Aliată şi vor demonstra concret caracterul de regiune de importanţă strategică pentru Alianţă al Mării Negre”. De asemenea, mesajul principal al aliațiilor de pe Flancul Estic și la Marea Neagră este că NATO a început modernizarea pentru o nouă etapă a apărării colectice.
Acest lucru înseamnă că România va avea o apărare multi-domeniu, mai ales, pentru că domeniile operaționale sunt integrate, iar apărarea aeriană şi antirachetă, apărarea cibernetică, spaţială, forţele terestre şi cele maritime sunt complet interoperabile. De asemenea, țara noastră va beneficia de o nouă generație de planuri de apărare și își va asuma un angajament pe termen lung privind creșterea investițiilor în apărare.
În plus, o nouă etapă de modernizare înseamnă și că în România va fi creat un centru de pregătire a piloţilor de avioane F-16, împreună cu Olanda. De asemenea, țara noastră va avea o contribuție tot mai mare a ţării noastre la dimensiunea cibernetică, au precizat sursele citate. Surse oficiale au mai transmis că în timpul summitului aliații vor lua decizii importante privind regiunea Mării Negre și va fi realizată o evaluar a rezilienței zonei, care va ajuta implementarea planurilor de apărare.
România, demersuri pentru a se alătura Programului privind Securitatea Spațiului Aerian
„Vorbim, de asemenea, de măsuri care să consolideze protecţia infrastructurii submarine şi a instalaţiilor de exploatare din platoul continental, precum şi sporirea securităţii energetice, care vin în contextul preocupărilor şi ale României pentru protejarea acestei infrastructuri. Aşadar, umbrela de securitate a NATO devine tot mai consistentă în cazul României, fiind adaptată nevoilor şi intereselor strategice ale ţării noastre”, au mai spus sursele oficiale.
De asemenea, România va face demersuri pentru a se alătura la Programul privind Securitatea Spaţiului Aerian în regiunea Mării Negre, derulat de către o Agenţie NATO. Este important de precizat că la summitul alianței de la Vilnius va fi marcată o premieră. Un ministru din Republica Moldova este invitat să participe la sesiunea ministerială din cadrul unui Summit al Alianţei.
În plus, acest summit este primul la care Finlanda va participa în calitate de membru. În ceea ce privește Ucraina, aliații se vor pune de acord asupra unui pachet politic consistent care va ajuta statul atacat de Rusia în procesul de aderare euroatlantică și va contribui la integrarea politică în NATO. De asemenea, statele aliate își vor asuma un angajament privind sprijinul acordat pe termen lung.