OBIECTIVELE Guvernului înainte ca România să preia șefia Consiliului UE
- Ana Petrescu
- 22 august 2017, 17:14
Guvernul a început procesul de evaluare a activității angajaților Reprezentanței Permamente a României pe lângă Uniunea Europeană (UE), a anunțat, marți, vicepremierul Marcel Ciolacu. El a precizat că această măsură este una necesară, mai ales în contextul în care țara noastră va prelua președinția Consiliului UE.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, întrevederea a fost organizată la iniţiativa premierului Mihai Tudose, în contextul pregătirii pentru preluarea de către România a preşedinţiei Consiliului UE, în primul semestru al anului 2019.
„Am intrat în linie dreaptă pentru a asuma o responsabilitate majoră, cu impact decisiv asupra rolului pe care îl dorim pentru România în Uniunea Europeană. După cum probabil cunoaşteţi, am demarat un proces amplu de evaluare a activităţii pe care o desfăşuraţi. Guvernul doreşte ca la finalul exerciţiului să existe certitudinea că România dispune în Reprezentanţa de la Bruxelles de cei mai buni specialişti, care se vor ridica la înălţimea mandatului încredinţat”, a spus Ciolacu.
Vicepremierul consideră că marile proiecte de pe agenda europeană trebuie să aibă continuitate, având în vedere că suntem în marja primului mandat al României la preşedinţia Consiliului UE, provocările în acest sens fiind ieşirea Marii Britanii din UE, gestionarea migraţiei, funcţionarea Spaţiului Schengen şi proiectarea viitorului cadru financiar multianual.
„Afacerile europene au devenit un pilon de sprijin al politicii externe a ţării noastre. Mizele sunt majore şi decurg din proiectul naţional de dezvoltare a României, pe termen lung. Promovăm, de aceea, un profil european, de partener solid, serios şi de încredere, care îşi respectă angajamentele. Suntem hotărâţi să asigurăm predictibilitate şi coerenţă pentru a putea să atingem obiectivul finalizării Mecanismului de Cooperare şi Verificare şi să creăm condiţiile favorabile pentru ridicarea acestui mecanism înainte de preluarea de către România a preşedinţiei”, a adăugat Marcel Ciolacu.
La întâlnirea de la Palatul Victoria au mai participat: Graţiela Gavrilescu, vicepremier şi ministru al Mediului, Teodor Meleşcanu, ministrul Afacerilor Externe, Victor Negrescu, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, Liviu Pop, ministrul Educaţiei, Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor, Marius Dunca, ministrul Tineretului, Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de afaceri, Florian Bodog, ministrul Sănătăţii, şi Doina Pană, ministrul Apelor şi Pădurilor.
De la 1 ianuarie 2019, România va asuma, pentru şase luni, preşedinţia Consiliului UE - una din cele şapte instituţii ale Uniunii. Ţara noastră face parte din trio-ul de preşedinţii, care mai include Finlanda şi Croaţia, se mai arată în comunicat.