50% dintre români, afectați de obezitate. Cum îți calculezi greutatea, în funcție de vârstă și înălțime

50% dintre români, afectați de obezitate. Cum îți calculezi greutatea, în funcție de vârstă și înălțime

Peste 50% din populația României suferă de obezitate. Medicii avertizează că se poate trece foarte ușor de la supraponderalitate la obezitate. Prin urmare, este imperios ca greutatea să fie atent monitorizată. În acest sens, specialiștii au dezvăluit câteva metode care putem afla cu ușurință care este greutatea ideală în funcție de înălțime.

Obezitatea este o afecțiune răspândită la nivel mondial și care afectează din ce în ce mai multe persoane. Medicii atrag atenția că tranziția de la supraponderalitate la obezitate este insesizabilă. Medicii recomandă supravegherea constantă a greutății corporale, cu ajutorul unor metode facile care pot fi puse în practică și acasă.

Cazurile de obezitate cresc la nivel global

Greutatea ideală se calculează în funcție de vârstă și înălțime, cu ajutorul metodei Broca, o metodă prea puțin știută de publicul larg, dat fiind numărul cazurilor de obezitate. Specialistul dr. Florin Turcu spune că un pacient suferă de obezitate dacă indicele de masă corporală (IMC) depășește valoarea de 30 kg/m².

„Ar trebui să ne cântărim și să ne măsurăm și să calculăm după formula celebră a indicelui de masă corporală (IMC), un indice care înseamnă două cifre. Și un pacient care suferă de obezitate are un indice de masă corporală care este de la 30kg/m² în sus”, a declarat Dr. Florin Turcu, medic primar chirurgie bariatrică la Spitalul Clinic SANADOR.

Revenind la formula Broca, formula care poate preveni cazurile de obezitate, trebuie să menționăm că îi aparține medicului francez Paul Broca și a fost inventată în secolul XIX. Are la bază un principiu extrem de simplu.

Kilograme în plus, obezitate, scădere în geutate

Sursă foto: Arhivă EVZ

Cum se calculează greutatea ideală

În cazul bărbaților, greutatea ideală măsurată prin metoda Broca se află prin scădere. Adică, din valoarea înălțimii calculată în centimetri se scade coeficientul 100, iar în cazul femeilor se scade 103.

Cu alte cuvinte, pentru o înălțime de 180 de centimetri greutatea ideală, în cazul bărbaților, este de 80 de kilograme. Pentru a stabili greutatea ideală în cazul femeilor se scade 103 cm din înălțimea măsurată în centimetri. Să luăm de exemplu cazul unei domnișoare de 1,7 m.

Așadar, transformăm în centimetri, 170 cm din care se scade coeficientul 103. Prin urmare, greutatea ideală în cazul menționat este de 67 de kilograme, potrivit DC Medical.

Peste jumătate din populația României suferă de obezitate

Sursa foto: Arhiva EvZ

Jumătate din populația României suferă de obezitate

„Formula Broca se numește, în care, la bărbați se scade din numărul centimetrilor 100. De exemplu bărbat, 1,80 m, greutatea ideală ar trebui să fie 80kg. Pentru o femeie se scad 103 cm din înălțimea măsurată în centimetri. 1,67m adică ar trebui să avem 167 -103, rezultă greutatea ideală 64kg.

Și de la această greutate ideală, până la greutatea consemnată actual de cântar există, să spunem, o diferență care este notată de noi ca fiind exces ponderal”, a mai spus medicul Florin Turcu.

Ne puteți urmări și pe Google News