Evenimentul Zilei > International > Obama, „UMILIT INTENȚIONAT” de chinezi, la sosirea la Summit-ul G20
Obama, „UMILIT INTENȚIONAT” de chinezi, la sosirea la Summit-ul G20

Obama, „UMILIT INTENȚIONAT” de chinezi, la sosirea la Summit-ul G20

Președintelui Statelor Unite nu i s-a întins obișnuitul covor roșu la aterizarea, nu s-a găsit pentru el o scară și a fost nevoit să se dea jos din Air Force One pe o ieșire de urgență.

Liderii chinezi au fost acuzați că au pus la cale în mod intenționat „umilirea diplomatică” a lui Barack Obama, căruia nu i-a fost adusă obișnuita scară pentru a coborî din avion, la aterizarea în Hangzhou, unde are loc summit-ul G20.

Autoritățile chineze au desfășurat covorul roșu pentru lideri precum premierul indial Narendra Modi, președintele rus Vladimir Putin, președinta sud-coreeană Park Geun-Hye, președintele brazilian Michel Temer sau premierul britanic Theresa May.

Premierul australian Malcolm Turnbull și soția sa au avut parte de primirea cu covor roșu cerută de protocol

Însă liderul celei mai mari puteri economice din lume, aflat într-o ultimă vizită în Asia, înaintea încheierii mandatului său de președinte, a fost forțat să coboare din Air Force One printr-o ușă puțin folosită aflată în burta aparatului, după ce nici o scară nu a fost adusă lângă avionul lui Obama.

Mai mult, președintele american a coborât pe pista aeroportului în plin conflict între membrii delegației sale și autoritățile chineze. Așa cum se întâmplă de obicei la astfel de evenimente, presa americană se afla sub una dintre aripile avionului Boeing 747, pentru a urmări coborârea președintelui. Acest lucru a provocat intervenția precipitată a serviciilor de securitate chineze.

Aceasta este ieșirea din avion folosită de obicei de președintele SUA

Un agent chinez s-a dus la ziariști și a început să le strige să plece de acolo cât mai repede. O responsabilă de la Casa Albă, a intervenit, informându-l pe agentul chinez că este vorba de un avion american și despre președintele Statelor Unite.

Agentul chinez nu s-a lăsat însă impresionat și a replicat, urlând în engleză: „Aici este țara noastră. Este aeroportul nostru!”

În focul evenimentelor, agentul a încercat chiar să o împiedice pe Susan Rice, consiliera pentru securitate a Casei Albe, să ajungă la convoiul de mașini al președintelui.

Jorge Guajardo, fost ambasador al Mexicului în China, a declarat pentru The Guardian că este convins că tratamentul de care a avut parte Obama a fost o „umilire plănuită”.

„Aceste lucruri nu se întâmplă din greșeală. Nu cu chinezii. Am avut de-a face cu chinezii timp de șase ani. L-am condus pe (președintele – n.r.) Xi Jinping în Mexic. Am primit doi președinți mexicani în China. Știu exact cum funcționează aceste lucruri. Sunt pregătite până în cel mai mic detaliu. Nu este nici o greșeală. Sigur nu este.”

Fostul ambasador a adăugat:

„Este o umilire. Este un mijloc de a zice: Știi, nu reprezinți ceva special pentru noi. Face parte din noua aroganță chineză. Este o manevră pentru stârnirea naționalismului chinez, cu mesajul: China este o superputere. Cred că totul face parte din strategia lui XI Jinping de a miza pe cartea naționalistă.”

Statele Unite și China au un conflict diplomatic deschis în legătură cu două arhipelaguri din Marea Chinei de Sud-Est, asupra cărora Beijingul și-a declarat stăpânirea, sfidând Curtea Internațională de la Haga.

Bill Bishop, un expert în probleme chineze, consultat de The Guardian, este și el de acord că primirea lui Obama arată ca un afront deliberat, cu scopul de a-i face „pe americani să pară mici și slabi”.

„Pare să fi fost o umilire de-a dreptul. Pare să fi vrut să transmită: Priviți, putem să-l facem pe președintele Americii să iasă prin burta avionului.”

Obama a încercat să minimalizeze incidentul, atunci când, în cadrul unei conferințe de presă comune cu premierul britanic Theresa May, a fost întrebat despre eveniment:

„Nu aș exagera semnificația lui, deoarece, așa cum am mai zis, nu este prima oară când astfel de lucruri se petrec și nu doar aici. Se petrec într-o mulțime de locuri, inclusiv, la aliații noștri.”

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: