Obama, "pregătit să discute cu Hamas"

Obama, "pregătit să discute cu Hamas"

Viitoarea administraţie a Statelor Unite va abandona programul de izolare al grupului islamist şi va iniţia legături diplomatice, scrie cotidianul "The Guardian", citând surse apropiate echipei lui Barack Obama.

Viitoarea administraţie Obama este pregătită să abandoneze doctrina lui George W. Bush de izolare a Hamas prin stabilirea unor legături cu organizaţia isalmistă. Acţiunea de a deschide legături cu Hamas, care ar putea fi iniţiată prin intermediul serviciilor de spionaj americane, va reprezenta o rupere definitivă de politica actualului preşedinte american de ostracizare a grupului. Departamentul de stat consideră Hamas o organizaţie teroristă, iar în 2006, Congresul a aprobat o lege care interzicea ajutorarea financiară a grupării cu fonduri americane.

Conform "The Guardian", care a vorbit cu trei persoane din tabăra lui Obama, nu există încă discuţii care să aprobe negocierile directe cu Hamas, însă viitorul preşedinte american este sfătuit să înceapă abordarea grupului la nivel redus.

Un demers deja testat ar putea fi acela al iniţierii unui contact prin intermediul agenţiilor de spionaj ale Statelor Unite, asemănător cu procesul prin care SUA a luat legătura cu Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OEP) în anii '70. Israelul a aflat de aceste legături mult mai târziu.

Ne puteți urmări și pe Google News

O rezoluţie a ONU, adoptată azi noapte, cere încetarea imediată şi necondiţionată a focului între forţele israeliene şi cele Hamas în Gaza. Rezoluţia a fost aprobată, deşi Statele Unite, reprezentate de Secretarul de Stat Condoleezza Rice, s-au abţinut.

Obama a adoptat o poziţie pro-Isrealeliană puternică în timpul campaniei electorale, la fel ca adversarul său din Partidul Democrat şi alegerea sa pentru funcţia de Secretar de Stat, Hillary Clinton. Totuşi, se crede că Obama va aborda o politică mult mai relaxată în momentul când va prelua puterea la Casa Albă, în 20 ianuarie.

Schimbări în politica externă

Principala prioritate a lui Barack Obama, în zilele rămase până la investitură, este să se asigure că actuala criză nu îi va răpi şansa de a-şi institui propriul program de politică externe.

"Dacă Obama nu este pregătit să adopte o politică mai strictă, mai justă şi mai inteligentă decât predecesorii săi, America nu va juca niciun rol efecticv în dezamorsarea crizei actuale sau a crizei de fond", a spus Aaron David Miller, un fost specialist al departamentului de stat pentru Orientul Mijlociu.

Obama a spus în mai multe rânduri că reabilitarea imaginii Statelor Unite ale Americii în lume va fi una dintre priorităţile administraţiei pe care o va conduce. Viitorul preşedinte american a spus, miercuri, că "nu putem trimite lumii un mesaj despre politica externă din partea a două administraţii diferite".