Obama o unge pe Merkel Regina Europei

Obama o unge pe Merkel Regina Europei

Liderul de la Casa Albă are nevoie de un „cap de pod” pe Bătrânul Continent, pentru a încheia negocierile tratatului de liber schimb Statele Unite - Europa până la sfârșitul mandatului său

Puține femei au fost copleșite cu atâtea complimente câte i-a oferit Angelei Merkel oaspetele său, Barack Obama, aflat într-o vizită de două zile în Germania. „O prietenă”, „o persoană de încredere”, „o voce puternică”, a gratulato entuziast liderul american. „Am colaborat mai strâns decât cu oricine altcineva... Am învățat enorm de le ea... Ea întrupează calitățile pe care le admir cel mai mult la un lider”, a supralicitat șeful de la Casa Albă. Merkel, ținta unor critici virulente atât în Germania, cât și în toată Europa, din cauza politicii sale față de imigranți, a părut destul de fâstâcită în fața avalanșei de elogii.

Obama se teme că viitoarele evoluții politice din SUA și Europa ar putea arunca TTIP la gunoi

Însă presa germană nu s-a lăsat păcălită: „Altfel sună aceste complimente dacă ținem cont de ce au făcut Statele Unite până acum pentru a rezolva criza imigranților: aproape nimic”, scrie tăios Der Spiegel. Și adaugă: „Ce păcat că Merkel nu a putut apela la Obama când avea nevoie de ajutor. Nu ar mai fi trebuit să apeleze Erdogan”.

Cum este greu de crezut că, la final de mandat, Obama a căzut în mrejele lui Merkel, e limpede că totul este un calcul politic. Liderul american a participat ieri, la Hanovra, la un mini-summit, alături de Merkel, de președintele Franței, Hollande, și de premierii britanic și italian, Cameron și Renzi. Pe ordinea de zi: Siria, refugiații, Ucraina, flancul estic al NATO. Dar, mai presus de toate, TTIP, tratatul de liber schimb SUAUE, pe care Obama vrea să-l vadă cu tot dinadinsul finalizat în timpul mandatului său. Cum TTIP este copios criticat pe ambele maluri ale Atlanticului (inclusiv de posibila sa succesoare la Casa Albă, Hillary Clinton), Obama a avertizat: „dacă nu încheiem negocierile anul acesta, viitoarele tranziții politice din Statele Unite și Europa ar putea face ca acest acord să nu mai fie încheiat multă vreme de acum încolo”. Însă, pentru a finaliza rapid TTIP, din care a făcut un fel de testament politic, liderul american are nevoie de aliați. David Cameron este serios slăbit de scandalul „Panama Papers” și are de trecut peste referendumul de „Brexit. Hollande, el însuși la cel mai jos nivel de popularitate și presat de puternicii fermieri francezi, încearcă să temporizeze acordul, iar alți lideri europeni nu au anvergură. Singura care are suficientă forță să impună TTIP în Europa este Merkel. De aceea, pentru Obama, nici un compliment nu este exagerat. De aceea a învestit-o pe Merkel ca lider neoficial al Europei.