Aprobarea reformei istorice a sistemului de asigurări medicale în Camera Reprezentanţilor îi oferă o gură de oxigen preşedintelui Statelor Unite.
„Aşa arată schimbarea”, a declarat preşedintele american Barack Obama duminică seara, la scurt timp după ce reforma sistemului asigurărilor de sănătate fusese aprobată de Camera Repre zentanţilor, cu 219 voturi „pentru” şi 212 „împotrivă”.
Obama va rămâne în istorie ca unul dintre puţinii preşedinţi ai Statelor Unite care au reuşit să schimbe ceva în acest domeniu şi, după o perioadă dificilă - marcată de o scădere constantă a popularităţii sale -, pare puternic şi eficient, scriu ziariştii de la Associated Press şi „The New York Times”.
Actualul lider de la Casa Albă a demonstrat că poate câştiga atunci când îşi pune în joc întregul capital politic şi că sloganul din campania pentru prezidenţialele din 2008 -„Schimbarea în care putem crede” - nu rămâne fără acoperire în mandatul său.
A învins, dar nu a convins
Deşi reforma pe care a susţinut-o a trecut de votul Camerei Reprezentanţilor, Obama şi-a ratat unul dintre obiectivele anunţate în campanie: acela de a fi un preşedinte nepartizan. El nu a reuşit să convingă cealaltă tabără politică şi, prin urmare, niciun republican nu a votat, duminică, în favoarea reformei considerate de mulţi prea costisitoare.
Mai mult decât atât, preşedintele democrat a fost acuzat de republicani că, prin schimbările în sistemul asigurărilor de sănătate, virează spre socialism.
La toamnă se trage linie
Deznodământul de duminică este o gură de oxigen pentru Obama, fără a asigura însă succesul democraţilor la alegerile legislative parţiale din noiembrie.
Potrivit unui sondaj Gallup publicat recent, majoritatea americanilor sunt de părere că reforma în domeniul sănătăţii va face mai degrabă rău decât bine ţării şi cetăţenilor de rând.
Unele prevederi, precum posibilitatea ca tinerii să beneficieze de poliţele de asigurare ale părinţilor până la vârsta de 26 de ani şi eliberarea de reţete compensate pentru bătrâni, vor intra în vigoare imediat după promulgarea legii. Acest lucru i-ar putea face pe mulţi alegători să se răzgândească şi să aprecieze iniţiativa preşedintelui, sancţionându- i la vot pe republicani.
De partea celor din urmă se vor poziţiona, cu siguranţă, votanţii care vor considera că poliţele de asigurare devenite obligatorii sunt mult prea costisitoare.
940 de miliarde de dolari va costa, în următorii zece ani, reforma sistemului asigurărilor de sănătate