Obama, învingător la puncte în duelul cu Hillary Clinton

Obama, învingător la puncte în duelul cu Hillary Clinton

Democratul Barack Obama a trecut peste o piatră de hotar în drumul spre obţinerea învestiturii democrate pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie din SUA.

După ce a câştigat alegerile primare din Oregon şi după numărul de delegaţi obţinut în urma celor din Kentucky, Obama are acum asigurată majoritatea delegaţilor. Au mai rămas numai trei runde de alegeri primare (Puerto Rico, Montana şi Dakota de Sud), iar Hillary Clinton nu-i mai poate surmonta avansul lui Barack Obama, relevă AFP. Cu toate acestea, Clinton refuză să se declare învinsă.

Potrivit estimărilor realizate de site-ul independent RealClearPolitics, Barack Obama are acum 1.951 de delegaţi, dintre care 1.646 de delegaţi simpli şi 305 superdelegaţi, iar Hillary Clinton are 1.769, dintre care 1.491 de delegaţi simpli şi 278 de superdelegaţi. Dar pentru a obţine victoria, un candidat democrat are nevoie de cel puţin 2.026 de delegaţi din cei 4.050. Omagiu pentru Hillary Sigur de victorie, Barack Obama a susţinut un discurs în faţa a mii de susţinători în Iowa, locul primului său succes electoral, înainte de anunţarea rezultatelor din Oregon. „Aţi adus foarte aproape învestitura democrată“, a spus Obama în faţa a circa 7.000 de partizani adunaţi la Des Moines (capitala statului Iowa). Senatorul de Illinois i-a adus un omagiu rivalei sale, afirmând că „(...) a zdrobit mituri, a dărâmat bariere şi a schimbat America în care fiicele mele şi fiicele voastre vor creşte“. După aceasta, Barack Obama a dat tonul pentru aşteptata confruntare cu republicanul John McCain. „Tabăra adversă ştie că a preluat politica de ieri, deci va adopta şi tacticile de ieri, va miza pe teama noastră şi pe îndoielile noastre“, a avertizat acesta, vizibil pregătit pentru o bătălie dură. Hillary nu aruncă prosopul Hillary Clinton a recunoscut că lupta cu Barack Obama este dificilă, dar a subliniat că niciunul dintre ei nu are numărul „magic“ de delegaţi pentru obţinerea nominalizării. În aceste condiţii, Reuters a evocat câteva posibile motive pentru care aceasta nu vrea să se retragă din cursă. Astfel, Clinton ar putea încerca să exercite presiuni asupra lui Obama pentru a o lua în considerare pentru funcţia de vicepreşedinte.

Totodată, aceasta a acumulat în urma campaniei o datorie de cel puţin 20 de milioane de dolari şi ar putea avea nevoie de timp pentru plata acesteia.

Ne puteți urmări și pe Google News