Obama, gata de luptă

Obama, gata de luptă

Pentru candidatul democrat la preşedinţia SUA, adevărata confruntare electorală, cea împotriva senatorului republican John McCain, abia începe.

Senatorul de Illinois în vârstă de 47 de ani, Barack Obama, a intrat în istorie. Acesta a câştigat, marţi, învestitura democrată pentru alegerile prezidenţiale din SUA din noiembrie, devenind astfel primul afroamerican care are şanse să obţină şefia Casei Albe, relevă AFP.

Chiar dacă rivala sa Hillary Clinton a refuzat să-şi recunoască înfrângerea, şansele ca la Convenţia Democrată din august, în cadrul căreia se va nominaliza oficial candidatul partidului, să se producă vreo surpriză sunt practic nule. Rezultatele preliminare ale ultimelor două runde de alegeri primare desfăşurate marţi în Dakota de Sud şi Montana au menţinut ierahia. Obama a mai câştigat 15 delegaţi, iar Clinton 13. În prezent, potrivit site-ului independent RealClearPolitics, Barack Obama totalizează 2.157 de delegaţi, iar Hillary Clinton 1.926, numărul minim de delegaţi necesar pentru obţinerea nominalizării fiind 2.118.

Senatorul de Illinois a reuşit să treacă de pragul necesar graţie faptului că o serie de superdelegaţi nehotărâţi şi-au declarat susţinerea pentru acesta odată cu încheierea procesului alegerilor primare. Astfel, în ceea ce priveşte superdelegaţii (cu rol decisiv în desemnarea candidatului), Obama are de partea sa 392, iar Hillary Clinton 288. „Voi fi candidatul democrat“

Ne puteți urmări și pe Google News

În aceste condiţii, Barack Obama şi-a arogat victoria. „În această noapte, după 54 de confruntări dificile, am încheiat procesul electoral de învestitură“, a declarat el în faţa a 17.000 de susţinători adunaţi în St. Paul, Minnesota. „Pot să stau în faţa voastră şi să spun că voi fi candidatul democrat la preşedinţia Statelor Unite“, a continuat senatorul de Illinois.

„Drumul va fi greu. Voi face faţă acestei încercări conştient de propriile mele limite, dar voi rezista cu credinţa nelimitată în capacităţile poporului american“, a mai spus Obama. „(...) Voi fi un candidat mai bun pentru că am avut onoarea de a o avea contracandidată pe Hillary Rodham Clinton“, a mai adăugat învingătorul. În acest timp însă, la New York, Hillary Clinton a refuzat să se recunoască învinsă. „Nu voi lua decizia retragerii în această seară“, a afirmat senatoarea de New York, în faţa susţinătorilor săi, care scandau „Nu renunţa! Nu renunţa!“.

AMBIŢIE ŞI FORŢĂ Noul John F. Kennedy Primul candidat de culoare înscris în cursa pentru Casa Albă, senator de numai trei ani, Barack Obama, este comparat adesea cu John F. Kennedy pentru charisma sa şi speranţa schimbării pe care o întruchipează. Obama a parcurs un drum lung. Atunci când s-a născut, la 4 august 1961, în Hawaii, dintr-un tată originar din Kenya şi o mamă albă din Kansas, căsătoriile interrasiale erau interzise în toate statele din sudul ţării, fiind legalizate de Curtea Supremă de Justiţie abia în iunie 1967.

A ieşit din anonimat în iulie 2004, când a luat cuvântul la Convenţia Democrată. Milioane de americani s-au recunoscut în tânărul politician de culoare urcat la tribună pentru a pleda pentru John Kerry şi, mai ales, pentru a susţine reconcilierea americanilor. Dacă va ajunge la Casa Albă, Obama vrea să fie preşedintele acestei reconcilieri. El revendică moştenirea a doi eroi: militantul pentru drepturile civice Martin Luther King şi preşedintele John F. Kennedy.

CITIŢI ŞI:

ANDREI POSTELNICU: Sfârşitul şi începutul unei noi istorii