Obama combate criza cu 1.000 de miliarde de dolari

Obama combate criza cu 1.000 de miliarde de dolari

Preşedintele ales al SUA, Barack Obama, a dezvăluit duminică o parte a planului său de stimulare a economiei naţionale, avertizând populaţia americană că anul viitor "va fi mai rău înainte de a fi mai bine".

În cursul celui mai amplu interviu acordat după câştigarea alegerilor prezidenţiale de luna trecută, Obama a anunţat că va iniţia un vast program de construcţii publice, a cărui valoare ar putea depăşi suma de 1.000 de miliarde de dolari. Potrivit „The Times“, acesta ar fi cel mai amplu program după cel lansat acum o jumă tate de secol de Dwight Eisenhower, în urma căruia a fost creat sistemul de autostrăzi interstatale.

Afirmând de două ori că „lucrurile vor sta mai rău înainte să meargă mai bine“, Obama a căutat să tempereze aşteptările populaţiei americane asupra a ceea ce administraţia sa va putea face în 2009. Criza economică naţională este atât de gravă, încât preşedintele ales şi consilierii săi economici consideră că pentru rezolvarea ei este necesar un plan de stimulare masiv. Pe de altă parte, aceeaşi criză îi oferă lui Obama posibilitatea de a cheltui sute de miliarde de dolari pentru soluţionarea ei, precum şi pentru finanţarea agendei sale legislative.

Şomaj şi recesiune

Guvernul american anunţase vineri o pierdere netă de 533.000 de locuri de muncă pentru noiembrie, cea mai importantă înregistrată într-o singură lună după 1974. În aceeaşi zi, Biroul Naţional pentru Cercetare Economică a spus că America se află în recesiune de un an de zile. „Aceasta este o problemă serioasă, şi va fi şi mai rău“, a spus Obama în emisiunea „Meet the Press“, a postului NBC. „Prioritatea mea numărul unu va fi să mă asigur că avem un plan de refacere care să se ridice la înălţimea aşteptărilor“, a adăugat el.

Prin ambiţiosul său plan, Obama intenţionează să modernizeze îmbătrânita reţea de distribuţie a energiei electrice, să dezvolte sistemele de transport public, să consolideze sau să refacă digurile cu deficienţe structurale şi să investească în energii alternative. Diverşi oficiali democraţi estimează că planul va costa între 700 şi 1.000 de miliarde de dolari, în condiţiile în care deficitul bugetar federal ar putea depăşi anul acesta 1 trilion de dolari.

Ne puteți urmări și pe Google News