Foştii consilieri au declarat că scrisoarea este rezultatul îngrijorării cu privire la concesiile făcute de negociatori, care nu vor mai oferi specialiştilor occidentali un acces deplin pentru inspectarea instalaţiilor iraniene de îmbogăţire a uraniului şi pentru studierea cercetărilor din trecut cu privire la armele nucleare, şi va permite dezvoltarea, de către Teheran, a combustibililor nucleari de îndată ce acordul expiră, conform The New York Times.

Avertismentul făcut de foştii consilieri ai lui Obama, care au avut un rol central în eforturile militare şi diplomatice de a stopa programul nuclear iranian, reprezintă o provocare pentru Secretarul de Stat American John Kerry, în contextual în care negocierile se încheie marţi.

Scrisoarea deschisă a fost înmânată, miercuri, Casei Albe şi Departamentului de Stat American.

Liderul suprem al Iranului, ayatollah-ul Ali Khamenei, a sporit presiunea cu care se confruntă negociatorii, printr-o atitudine foarte rezervată cu privire la o serie de înţelegeri preliminare încheiate între Iran şi Occident la începutul lunii aprilie, inclusiv în domeniile în care foştii consilieri ai lui Barack Obama au cerut o întărire a poziţiei americane.

Pentru Casa Albă, scrisoarea creşte riscul ca o înţelegere finalăl cu Iranul să nu fie aprobată şi va oferi noi motive de critică din partea republicanilor, care au declarat, deja, că vor respinge acordul în Congres.

Cu toate acestea, scrisoarea a fost semnată şi de o serie de republicani influenţi din fosta administraţie a lui George W. Bush, iar un acord din partea acestora ar diminua criticile republicanilor.