Preşedintele Barack Obama a anunţat o pauză, în 2016, în retragerea acestor soldaţi, prelungind o intervenţie militară care a debutat în urmă cu 14 ani. După 2016, 5.500 de soldaţi vor fi menţinuţi în câteva baze.

Liderul administraţiei americane a afirmat joi că forţele afgane "încă nu sunt suficient de solide" pentru a asigura stabilitatea ţării. Una din promisiunile cu care Barack Obama a câştigat alegerile prezidenţiale din 2008 a fost că va pune capăt războaielor din Afganistan şi Irak.

"Anunţul nu schimbă deloc faptul că misiunea noastră de lupta s-a încheiat în Afganistan şi că vom avea doar două obiective clare: contraterorismul şi antrenarea partenerilor noştri din Afganistan", mai este menţionat în comunicat.

"Ne aşteptăm ca angajamentul american să determine angajamentul altor membri" ai coaliţiei NATO în Afganistan, a declarat secretarul Apărării într-o scurtă conferinţă de presă.

"Am demarat deja consultări cu principalii noştri aliaţi ca să ne asigurăm de continuarea sprijinului lor pentru această misiune" în Afganistan, a spus el.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook, s-a arătat încrezător în ce priveşte contribuţiile viitoare ale aliaţilor pentru prezenţa militară în Afganistan.

"Avem o viziune destul de bună asupra voinţei altor ţări de a face un pas", a declarat el.

"L-au făcut şi în trecut, iar mulţi dintre aceştia şi-au exprimat deja dorinţa de a continua" angajamentul lor în Afganistan.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat joi că, "în săptămânile care vor urma", Alianţa va lua "decizii cheie" privind viitorul operaţiunii NATO în Afganistan, "Resolute Support".

La misiunea Alianţei Nord-Atlantice în această ţară participă în prezent 12.500 de soldaţi, dintre care aproape 10.000 de americani.