Evenimentul Zilei > Politica > Oastea cu care Tăriceanu vrea să atace cetatea lui Iohannis
Oastea cu care Tăriceanu vrea să atace cetatea lui Iohannis

Oastea cu care Tăriceanu vrea să atace cetatea lui Iohannis

Fostul premier și-a lansat, ieri, un ONG alături de un grup de parlamentari liberali. Aceștia iau în calcul chiar formarea unui alt partid, dacă PNL va renunța la identitatea sa.

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu și-a lansat, ieri, „Grupul de Inițiativă pentru păstrarea identității liberale”. El a spus că este o iniţiativă care poate să ducă inclusiv la formarea unui partid și că au fost oameni prezenți la eveniment care i-au cerut acest lucru.

Nemulțumiți de PNL

Politicieni excluși din PNL, foști miniștri nemulțumiți de ruperea USL și de pierderea guvernării și parlamentari care nu vor fuziunea cu PDL s-au alăturat acestui demers și au fost prezenți, ieri, la eveniment. Printre ei, fostul ministru de Interne, Radu Stroe, fostul ministru de Finanţe, Daniel Chiţoiu, fostul ministru al Economiei, Andrei Gerea, fostul ministru al Culturii, Daniel Barbu, și fostul ministru al Departamentului Românilor de Pretutindeni, Cristian David.

Dintre aceștia, Chițoiu a fost forțat să demisioneze din guvern, din cauza apropierii de PSD; Gerea, numit pentru scurt timp ministru al Economiei a refuzat câteva zile să demisioneze când i-a cerut-o partidul; Barbu a fost și el silit să plece de la ministerul Culturii după ce a făcut declarații neinspirate despre bolnavii de HIV. Pentru că a criticat public decizia lui Crin Antonescu de a rupe USL și a ieși de la guvernare, Radu Stroe, fost ministru de Interne, a fost exclus din partid. Acuzat de abuz în serviciu, Cristian David a demisionat și el din PNL pentru a nu le afecta imaginea liberalilor.

La aceștia se adaugă o serie de parlamentari. Unii dintre ei sunt nemulțumiți de fuziunea cu PDL. Este cazul deputatului Grațiela Gavrilescu, din Prahova. Alții, cum e cazul lui Mihai Stănișoară sau Ion Cupă, au venit din PDL și nu sunt entuziasmați de reîntâlnirea cu foștii colegi, prin fuziune. Stănișoară a spus că a decis să adere la Grupul lui Tăriceanu pentru a susţine şi implementa cu succes politici de dreapta în România.

Numărul parlamentarilor prezenți la lansare a fost în jur de 14, printre care și Ovidiu Silaghi, recent înscris în PSD. Pe lângă aceștia, Chițoiu susține că Tăriceanu mai poate conta pe 200 de aleși locali, primari și consilieri.

Ruptură de dragul ALDE

„Haideți cu toții să ne unim în ceea ce ar însemna rezistența liberală”, i-a îndemnat Tăriceanu pe cei prezenți. Fostul premier i-a contestat pe cei care vor să „distrugă” PNL şi să „îngroape” liberalismul, prin renunţarea la nume şi identitate politică. Tăriceanu a mai spus că actualul PNL abandonează valorile liberalismului și a acuzat actuala conducere că predă partidul în brațele lui Traian Băsescu.

La rândul său, Daniel Chițoiu a declarat că, dacă la Congresul PNL din 28-29 iunie, liberalii vor decide să meargă cu PDL şi să se alăture PPE, renunțându-se la apartenența la ALDE, el și alți câțiva vor fi în afara PNL și vor înființa un alt partid.