Profesorul Timothy Lyons, om de știință, a spus: "Este pentru prima dată când limitele fiziologice ale vieții pe Pământ sunt luate în considerare pentru a prezice distribuția unei vieți complexe în alte părţi ale Universului".

Imaginați-vă o "zonă viabilă pentru o viață complexă" definită ca o zonă sigură în care ar fi plauzibilă susținerea unor ecosisteme bogate, așa cum se găsesc astăzi pe Pământ.  Rezultatele noastre indica faptul ca ecosistemele complexe, ca ale noastre, nu pot exista nicăiei".

Studiul, publicat în The Astrophysical Journal , a folosit modele de calculatoare conplexe pentru a analiza climatul atmosferic și fotochimia pe diferite planete. Mai mult, "cercetarea a luat în calcul faptul că exoplanetele pot prezenta niveluri ale monoxidului şi dioxidului de carbon care ar putea să le facă atmosferele toxice. Astfel, ei au descoperit că mai mult de jumătate din planetele din zona locuibilă nu pot fi populate de către oameni sau animale", se arată în studiu.   

În ciuda acestei descoperiri, oamenii de ştiinţă sunt de părere că ea oferă şi o oprtunitate mai bună de a selecta planetele pe care să le observăm mai atent pentru a descoperi viaţă extraterestră.

Este o lovitură dată tuturor celor care susţineau că există viaţă extraterestră

"În afara Pământului, nici o planetă din sistemul nostru solar nu conține viață care poate fi observată de la distanță. Dacă există în altă parte a sistemului solar", a explicat prof. Schwieterman, "este mult prea departe, poate fi aflată sub o suprafață stâncoasă sau înghețată imposibil de depistat de către pământeni".