Oamenii de știință sunt șocați. Uitați de Omicron. Noua variantă se răspândește mult mai rapid

Sursa: arhiva EVZ

O nouă variantă de Omicron stârnește îngrijorare între oamenii de știință chiar în momentul în care cea dintâi dă semne de oboseală. Noua variantă, Omicron BA.2, și-a făcut apariția în Asia, dar și în Europa, și se răspândește cu rapiditate.

Oamenii de știință au identificat o a doua variantă de Omicron, identificată drept „BA.2”, care se răspândește cu repeziciune. Săptămâna aceasta au fost detectate mai multe cazuri în California, Texas și Washington. Oamenii de știință se așteaptă ca noua variantă să se răspândească în Statele Unite în următoarea lună. Ei au dovezi că este cel puțin la fel de contagiasă ca și prima variantă Omicron, „BA.1”.

„S-ar putea ca BA.2 să aibă un mic avantaj. BA.2 ar putea fi cu 1% până la 3% mai transmisibilă, sau ceva de genul acesta”, spune Emma Hodcroft, un epidemiolog de la Universitatea din Berna.

Aceasta a urmărit variantele de coronavirus din întreaga lume, pe parcursul pandemiei, prin intermediul proiectului Nextstrain. Marea întrebare a oamenilor de știință este dacă noua variantă are suficiente mutații ca să prelungească valul în curs în SUA, așa cum s-a întâmplat în Danemarca, arată publicația online whyy.org.

Ce este Omicron BA.2

Oamenii de știință descriu BA.2 ca un frate al lui BA.1, având în comun o mulțime de mutații, în jur de 30, dar și mult altele care sunt unice.

„Sunt destul de asemănătoare, dar sunt și diferite. Ca frații. Diferiți, dar în mod evident înrudiți”, spune Emma Hodcroft.

În noiembrie, când au descoperit Omicron, oamenii de știință din Africa de Sud și Botswana au găsit trei variante, numite BA.1, BA.2 și BA.3 de către Phylogenetic Assignment of Named Global Outbreak Lineages de la Universitatea din Edinburgh.

Prima, BA.1, s-a răspândit cu rapiditate în întreaga lume, inclusiv în Statele Unite. Și inițial, se părea că BA.2 și BA.3 erau mai slabe și mai puțin capabile să țină pasul cu BA.1. Dar nu asta s-a întâmplat.

Sursa: arhiva EVZ

Noua tulpină s-a făcut simțită în mai multe state

În ultimele câteva săptămâni, Omicron BA.2 a dat semne de vigoare și pare că-l depășește pe fratele  BA.1. În decembrie, Omicron BA.1 a provocat o creștere masivă a numărului de cazuri în Danemarca, similară cu cea din Statele Unite. Dar apoi, exact când cazurile au început să scadă, în Danemarca BA.2 a început să se răspândească foarte rapid.

După numai câteva săptămâni, BA.2 a devenit predominant și a prelungit valul de infecții. Cazurile din Danemarca urcă vertiginos, cu peste 40.000 de infectări înregistrate în fiecare zi. Începând cu a doua săptămână din ianuarie, BA.2 a provocat peste 50% din aceste cazuri, potrivit Statens Serum Institut din Copenhaga.

Infecțiile cu Omicron BA.2 cresc exponențial și în Anglia și Germania, unde provoacă cel puțin 5% din cazurile de Covid, îngrijorându-i pe oamenii de știință.

Foto: EPA/Sebastiao Moreira

Omicron BA.2, la fel de puternic ca „fratele său”

Datele indică faptul că BA.2 nu este fratele mai slab al lui BA.1, ci unul aproape la fel de puternic și chiar mai contagios. Multe studii au arătat că infecțiile cu BA.1 prezintă un risc redus de boală severă în comparație cu varianta Delta a coronavirusului. Dovezile preliminare din Danemarca sugerează că acest lucru este valabil și în cazul Omicron BA.2.

Și există un optimism precaut în ceea ce privește vaccinarea. Datele oferite de Marea Britanie arată că a treia doză de vaccin protejează împotriva unei infecții cu BA.2 la fel de bine ca și împotriva Omicron BA.1.

În ambele cazuri, reduce riscul unei infecții simptomatice cu aproximativ 60% până la 70%. În plus, există multe asemănări între proteinele spike ale BA.1 și BA.2 - partea din virus pe care mulți anticorpi o vizează.