Oamenii de știință au „inversat moartea”, readucând ochii înapoi la viață. Ochii prelevați de la donatorii de organe la cinci ore după moarte au răspuns la lumină, în timp ce activitatea electrică văzută doar la cei vii a fost înregistrată.
Autorii au spus că „întrebarea dacă moartea cerebrală, așa cum este definită în prezent, este cu adevărat ireversibilă”. Moartea cerebrală este atunci când cineva nu mai este capabil să supraviețuiască fără suport vital, incapabil să respire singur. Este considerat ireversibil și, prin urmare, o persoană este declarată moartă.
Știința demonstrată de echipă ar putea fi folosită pentru a studia alte țesuturi din sistemul nervos central, cum ar fi creierul sau coloana vertebrală.
Autorul principal, Dr. Fatima Abbas, de la Moran Eye Center de la Universitatea din Utah, a declarat: „Am reușit să trezim celule fotoreceptoare din macula umană, care este partea retinei responsabilă pentru vederea noastră centrală și capacitatea noastră de a vedea detalii fine și culoare. În ochii obținuți până la cinci ore după moartea unui donator de organe, aceste celule au răspuns la lumină puternică, lumini colorate și chiar fulgerări foarte slabe.”
O parte a morții este pierderea activității neuronilor. Un corp de știință a studiat cum să inverseze această activitate neuronală și să insufle viață organelor celor care au murit. Acest studiu, publicat în revista Nature, urmărește ca Universitatea Yale a provocat viață în creierul porcilor morți în 2019.
Oamenii de știință au reușit să pornească circulația sanguină a organelor la patru ore după ce porcii au fost sacrificați. Dar ceea ce nu au fost capabili, așa cum au făcut cei de la Universitatea din Utah, este să creeze comunicare între neuroni. Inițial, echipa de cercetare a reușit să revigoreze neuronii de detectare a luminii (fotoreceptori) din ochi. Dar celulele nu erau în comunicare cu alte celule din retină - țesutul din spatele ochilor care colectează lumina și trimite imagini către creier.
Tratamente pentru îmbunătățirea vederii
Și așa, doctorul Frans Vinberg, profesor asistent de oftalmologie și științe vizuale, a găsit o modalitate de a restabili oxigenarea înapoi în ochii donatorului de organe, cu descoperiri interesante. Echipa a văzut semnale electrice care sunt doar în ochii vii, numite „unda b”.
Dr Frans Vinberg, profesor asistent de oftalmologie și științe vizuale, a spus: „Am reușit să facem celulele retiniene să vorbească între ele, așa cum se întâmplă cu ochiul viu. Studiile anterioare au restabilit o activitate electrică foarte limitată în ochii donatorilor de organe, dar acest lucru nu a fost niciodată realizat în macula și niciodată în măsura în care am demonstrat-o acum.”
Dr Vinberg a spus: „Comunitatea științifică poate studia acum viziunea umană în moduri care nu sunt posibile cu animalele de laborator”.
Profesorul Anne Hanneken, Scripps Research Associate, a declarat: „Până acum, nu a fost posibil ca celulele din toate straturile diferite ale retinei centrale să comunice între ele așa cum fac în mod normal într-o retină vie. În continuare, vom putea folosi această abordare pentru a dezvolta tratamente care să îmbunătățească vederea și semnalizarea luminii în ochii cu boli maculare, cum ar fi degenerescența maculară legată de vârstă”, potrivit The Sun.