Oamenii de știință au descoperit că doar privind un om în ochi își pot da seama dacă va avea, în viitor, un accident vascular sau nu

Oamenii de știință au descoperit că doar privind un om în ochi își pot da seama dacă va avea, în viitor, un accident vascular sau nu Sursa foto: wiktionary.org

Oamenii de știință au descoperit că doar privind un om în ochi își pot da seama dacă va avea, în viitor, un accident vascular sau nu. Cercetarea lor se bazează pe un studiu unde au participat peste 5.000 de oameni.

Medicii au descoperit că persoanele care suferă de retinopatie, o boală oculară a retinei, sunt predispuși la un risc mai mare de a suferi un accident vascular cerebral, dar și posibile simptome de demență.

Boala oculară este cauzată, în marea majoritate a cazurilor, de diabet sau hipertensiune arterială, ambele afectând vasele de sânge care alimentează retina.

Retinopatia poate duce, totodată, la probleme la citire sau la vederea obiectivelor îndepărtate. De asemenea, vasele de sânge deteriorate pot provoca pete întunecate sau dungi pe retină, potrivit Institutului Național de Oftalmologie din SUA.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vasele de sânge bolnave, cauza retinopatiei care duce la un accident vascular. Stresul cotidian accentuează îmbolnăvirea

Potrivit oamenilor de știință, persoanele care au semne de retinopatie sunt de două ori mai predispuse de a avea un istoric de accident vascular cerebral.  În mod similar, aceștia aveau cu 70% mai multe șanse să raporteze probleme de memorie, un potențial indicator al demenței.

Totodată, persoanele cu cea mai severă retinopatie se confruntă cu riscul de două până la trei ori mai mare de a muri din cauza unui accident vascular.

Peste 5.000 de americani au participat la studiul guvernamental de sănătate prin care medicii au ajuns la aceste rezultate prezentate. Toți au fost supuși unor scanări ale retinei pentru a vedea dacă au retinopatie.

Medicii au constatat faptul că 700 dintre ei aveau retinopatie, în timp ce 289 aveau antecedente de accident vascular cerebral, iar aproximativ 600 au raportat probleme de memorie, notează Antena3.

În țara noastră nu există registre în care sunt trecute persoanele care suferă anual de accident vascular cerebral. Cu toate acestea, Societatea Europeană de Cardiologie consideră o prevalență a fibrilației atriale estimată la populația adultă (peste 20 de ani) de aproximativ 2-4%[3], ceea ce înseamnă 450.000 români.

Accidentul vascular se produce atunci când alimentarea cu sânge a unei părți a creierului este întreruptă sau redusă. Fără sânge, celulele creierului mor în câteva minute, de aceea intervenția imediată este crucială.

Medicii recomandă, pentru a evita un posibil accident vascular, renunțarea la fumat și o alimentație sănătoasă, fără grăsimi, bogată în fructe și legume. De asemenea, se recomandă sportul regulat și un somn odihnitor.