Oamenii cu trenul în sufragerie

Oamenii cu trenul în sufragerie

Adulţi cu hobby de adolescenţi. N-au avut când erau mici. Nu contează, au acum!

Sunt bărbaţi în toată regula, bine poziţionaţi social, au bani mult peste medie, dar se joacă aidoma copiilor. Cu toţii sunt intelectuali: avocaţi, doctori, politicieni, judecători, arhitecţi sau ingineri. Atâta doar că jucăriile lor sunt extrem de scumpe. Un "joc" complet poate ajunge să coste peste 30.000 de euro. Jucăriile lor sunt electrice, fragile şi extrem de delicate.

Nu le place să iasă în evidenţă cu straniul lor hobby. Mulţi i-ar considera nişte ciudaţi. De fapt sunt persoane normale cu o pasiune care în Germania, de pildă, e una banală. Sunt îndrăgostiţi de modelismul feroviar. Mai clar, se joacă cu trenuleţe electrice. Care, culmea, nu sunt considerate jucării!

"Colecţionarii"

"Clienţii mei sunt de trei feluri", spune Ştefan Diaconescu, un inginer automatist de 61 de ani care, la începutul anilor ’90, şi-a transformat pasiunea în afacere. E proprietarul singurului magazin din Bucureşti în care găseşti locmotive, vagoane, şine, macaze şi un număr nedefinit de elemente de decor necesare atât de frumoaselor diorame cu temă feroviară.

"În primul rând sunt «colecţionarii», ca mine. Cei ce cumpără modele cât mai exacte, vârf de gamă, executate între 50 şi 100 de exemplare şi pentru care preţul nu contează. Produse de firme elveţiene: Micrometakit sau Metropolitan. Da’ ei le pun în vitrină, nu le exploatează", explică inginerul în timp ce butonează o garnitură de tren ce se învârte într-o mini- dioramă în magazinaşul său de vizavi de facultatea de Drept.

Media de vârstă: 40-60 de ani

Inginerul Ştefan Diaconescu face şi profilul clienţilor care-i trec pragul prăvăliei. "Clienţii cumpără 90% pentru ei! De multe ori, pretextul e copilul, dar de fapt le iau pentru ei înşişi. Când au deja o colecţie şi loc destul în casă, că spaţiul e foarte important, e clar că găsesc înţelegere. Sunt unii ce-mi zic să nu divulg preţul soţiei!", se amuză omul. Doamna Ioana, vânzătoarea, se bagă-n vorbă: "Intră în magazin 20-30 de inşi pe zi. Abia unu’ dacă cumpără!". În general, spune Ştefan Diaconescu, cumpărători sunt bărbaţi cu vârste între 40 şi 60 de ani şi sunt, absolut toţi, intelectuali: "Mai rar cumpără femei şi când o fac, e pentru partenerul lor. Sunt oameni puternici cu o situaţie materială bună. Clienţi destul de ciufuţi! Mai bine nu le spun numele!", îşi protejează el afacerea. Ceva tot scapă: "L-am avut de client pe Bătănoiu, cel care a căzut cu Airbusul la Baloteşti!".

"Am avut alatăieri 11 locomotive cu aburi. Făceau 112 milioane. A venit unu’ şi i le-am dat cu 72... Mai fac discount!" ŞTEFAN DIACONESCU, specialist în modelism feroviar

"Jucăuşii" sunt nişte adolescenţi întârziaţi. Le place "trenuleţul"

A doua categorie e cea a posesorilor de diorame. "Eu le zic «jucăuşii»! Cumpără ca să se joace cu trenurile şi investesc bani în diorame ce pot costa zeci de mii de euro! Gândiţivă că o locomotivă "diesel" costă 250 de euro, iar preţul se poate dubla dacă are şi sunetele specifice şi alte accesorii!", dezvăluie pasionatul.

Cele mai scumpe sunt însă cele cu aburi ce, culmea, chiar scot fum pe coş! Alte cheltuieli necesare unei diorame, pe lângă tehnica în sine, sunt pentru decor: vegetaţie, clădiri sau infrastructură. Un omuleţ de plastic de şapte milimetri costă doi euro: "Gândiţi-vă că pe o dioramă cât o masă de sufragerie pui o sută şi nici nu se văd!".

În "triajul" afacerii

Ultima categorie e a celor ce cumpără modele scumpe şi se şi joacă cu ele: "Da’ mai cu grijă!", râde Ştefan Diaconescu. Dacă-l chestionezi cu ceva îţi răspunde şi la următoarele zece întrebări pe care nu le-ai pus încă. Afli că şinele au cinci ecartamente diferite, între şase şi 32 mm, iar cel mai popular e cel de 16, 5 milimetri.

Pe tejghea are un fragment de dioramă de 40 pe 40 de centimetri. Un peisaj muntos cu un pod, o gură de tunel, două caprioare, un cerb, un râu , doi pescari, copaci, iarbă şi boscheţi. Domnu’ Diaconescu te dă pe spate: "Materialele costă 200 de euro, iar o dioramă o face un specialist în două luni!". FOTO: CODRIN PRISECARU

"Am strâns o colecţie de 50.000 de euro, în 20 de ani. Niciodată n-am fost «jucăuş»! Stau la bloc şi n-am loc de dioramă în casă!" ŞTEFAN DIACONESCU, pasionat în modelling feroviar

Ne puteți urmări și pe Google News