Oamenii cu școală trăiesc mai mult. Explicațiile cercetătorilor

Elevi. Sursa foto: Arhiva EVZ

Un nou studiu arată că fiecare zi fără școală este pentru organism, pe termen lung, ca fumatul a 10 țigări pe zi. Cercetătorii au mai descoperit că educația ne crește speranța de viață.

Fiecare an de educație ne crește speranța de viață și ne reduce riscul de deces, potrivit unui nou studiu. Mai mult, cercetătorii au descoperit că fiecare zi fără școală este pentru organism, pe termen lung, ca fumatul a 10 țigări pe zi.

De ce oamenii cu școală trăiesc mai mult

Cercetătorii au vrut să afle care este legătura dintre starea de sănătate și educația formală. Ei au constatat că fiecare an de educație ne scade riscul de mortalitate cu 2%. În ceea ce îi privește pe cei care nu trec prin procesul de educație formală, ei au echivalentul unei vieți în care au fumat zece țigări pe zi, respectiv au consumat șase băuturi alcoolice pe zi.

Studiul arată că  oamenii cu școală, adică cei care au studiile terminate, adică învățământ primar, gimnazial, licel și învățământ terțiar, au echivalentul unei vieți în care au mâncat în totalitate sănătos. Datele au fost colectate atât din țări în curs de dezvoltare, cât și din țări dezvoltate, potrivit Digi24.

Educația ne crește speranța de viață. Un nou studiu. Sursa foto Dreamstime

România, printre fruntașele din UE la abandonul școlar

Un nou raport al Monitorului Social arată că România are în continuare una dintre cele mai mari rate de abandon școlar din Uniunea Europeană. Dacă în toate celelalte state ale UE rata abandonului a scăzut în ultimii ani, la noi, a rămas constantă. Era 17% în 2013 și 15,6% în 2022. Prin comparație, media la nivel european a scăzut de la 12% la 9%.

Rata de abandon școlar se referă la procentul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani care au terminat cel mult clasa a VIII-a și care au abandonat școala în acel moment, fără să mai urmeze altă formă de școlarizare sau formare profesională.

Educația ne crește speranța de viață. Un nou studiu. Sursa foto: Arhiva EVZ

Rata de sărăcie în România

În România, rata de abandon școlar e peste media europeană, mai puțin în București, unde avem o rată de 7,9%. Variațiile sunt mari, însă: avem 11% în regiunea de Vest și chiar 23% în Sud-Est și Centru.

Mai mult, în România se înregistrează și cel mai mare procent din UE (34,5%) de persoane care se confruntă cu risc de sărăcie sau excluziune socială, conform datelor Eurostat. Rata de sărăcie în ocupare de la noi este de 14,5%, una dintre cele mai mari din UE și mult peste media europeană de 8,5%.