Ar putea oamenii să transforme Marte într-o planetă locuibilă? Iată cum peisajul arid poate fi propice vieții

Ar putea oamenii să transforme Marte într-o planetă locuibilă? Iată cum peisajul arid poate fi propice vieții Planeta Marte. Sursă foto: nasa.gov

Experții lucrează la sisteme avansate de propulsie pentru a duce navele spațiale dincolo de orbita Pământului. De asemenea, se dezvoltă tehnologii de construcție lunară pentru a sprijini obiectivul NASA de prezență umană pe termen lung pe Lună. În acest sens, a fost realizat un proiect care a  demonstrat cum se pot tipări habitate 3D pe Marte.

Pentru a susține oamenii dincolo de Pământ va fi nevoie de mult timp, energie și imaginație. Dar inginerii și oamenii de știință au început să rezolve numeroasele provocări. Oamenii vor putea trăi pe Marte? Se pare că experții vin cu noi inițiative care ar putea face acest lucru posibil.

Viața oamenilor pe Marte

După Lună, următorul loc logic pentru ca oamenii să trăiască dincolo de Pământ este Marte. Dar este posibilă „terra formarea” planetei Marte - adică transformarea ei pentru a semăna cu Pământul și a susține viața? Sau este doar o idee de science-fiction? Pentru a trăi pe Marte, oamenii vor avea nevoie de apă lichidă, hrană, adăpost. De asemenea, este nevoie de o atmosferă cu suficient oxigen pentru a respira. Aceasta trebuie să fie suficient de densă pentru a reține căldura și a proteja oamenii împotriva radiațiilor solare.

Dar atmosfera marțiană este aproape numai dioxid de carbon, practic fără oxigen. Și este foarte subțire - doar cu aproximativ 1% mai densă decât cea a Pământului. Cu cât o atmosferă este mai puțin densă, cu atât mai puțină căldură poate reține. Atmosfera Pământului este suficient de densă pentru a reține suficientă căldură pentru a susține viața prin ceea ce se numește efectul de seră.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe Marte, însă, atmosfera este atât de slabă încât temperatura nocturnă scade în mod obișnuit până la -101 grade Celsius.  Așadar, care este cel mai bun mod de a crea o atmosferă pe Marte?

Nevoia de stabilizare a atmosferei

Marte nu are în prezent vulcani activi - cel puțin din câte știm noi. Astfel, oamenii de știință ar putea declanșa erupții vulcanice prin intermediul exploziilor nucleare. Gazele blocate în adâncul unui vulcan ar fi eliberate și apoi ar ajunge în atmosferă. Dar această schemă este un pic absurdă, deoarece exploziile ar introduce, de asemenea, materiale radioactive mortale în aer.

O idee mai bună: Redirecționarea cometelor și asteroizilor bogați în apă pentru a se prăbuși pe Marte. Și acest lucru ar elibera gaze de sub suprafața planetei în atmosferă, eliberând în același timp apa din comete. NASA a demonstrat deja că este posibilă redirecționarea asteroizilor. Însă, este nevoie de asteroizi relativ mari și mulți pentru a face diferența.

Un Marte mai confortabil

Există numeroase modalități de a încălzi planeta. De exemplu, oglinzi gigantice, construite în spațiu și plasate pe orbită în jurul lui Marte, ar putea reflecta lumina soarelui la suprafață și ar putea-o încălzi. Un studiu recent a propus ca coloniștii de pe Marte să împrăștie aerogel, un material solid „ultralight”, pe sol. Aerogelul ar acționa ca o izolație și ar capta căldura. Acest lucru ar putea fi făcut pe toată suprafața planetei Marte, inclusiv pe calota glaciară polară. Aerogelul ar putea topi gheața existentă pentru a produce apă lichidă.

Pentru a cultiva alimente, ai nevoie de sol. Pe Pământ, solul este compus din cinci ingrediente: minerale, materie organică, organisme vii, gaze și apă. Dar Marte este acoperit de o pătură de material liber, asemănător prafului, numit regolit. Gândiți-vă la el ca la nisipul marțian. Regolitul conține puțini nutrienți, insuficienți pentru o creștere sănătoasă a plantelor. De asemenea, conține unele substanțe chimice neplăcute numite perclorați, utilizate pe Pământ în artificii și explozivi.

Plante și biodiversitate

Curățarea regolitului și transformarea sa în ceva viabil nu ar fi ușoară. Solul extraterestru are nevoie de îngrășământ marțian, poate obținut prin adăugarea de extremofile. Este vorba de microbi rezistenți importați de pe Pământ care pot supraviețui chiar și în cele mai dure condiții. Organismele modificate genetic sunt, de asemenea, o posibilitate.

Prin fotosinteză, aceste organisme ar începe să transforme dioxidul de carbon în oxigen. În cele din urmă, pe măsură ce Marte devine mai prietenos cu viața pentru organismele asemănătoare Pământului, coloniștii ar putea introduce plante mai complexe și chiar animale.

Furnizarea de oxigen, apă și hrană în proporțiile corecte este extraordinar de complexă. Pe Pământ, oamenii de știință au încercat să simuleze acest lucru în Biosfera 2. Este un ecosistem închis care cuprinde habitate oceanice, tropicale și deșertice. Deși toate mediile din Biosfera 2 sunt controlate, chiar și acolo oamenii de știință se străduiesc să obțină un echilibru corect. Mama Natură chiar știe ce face.

O casă pe Marte

Clădirile ar putea fi imprimate 3D. Inițial, acestea ar trebui să fie presurizate și protejate până când Marte va dobândi temperaturi și aer asemănătoare cu cele de pe Pământ. Programul NASA Moon-to-Mars Planetary Autonomous Construction Technologies cercetează cum să facă exact acest lucru.

Există mult mai multe provocări. De exemplu, spre deosebire de Pământ, Marte nu are magnetosferă, care protejează o planetă de vântul solar și de radiațiile cosmice. Fără un câmp magnetic, prea multe radiații pătrund pe Marte pentru ca ființele vii să rămână sănătoase. Există modalități de a crea un câmp magnetic, dar până acum știința este extrem de speculativă.

De fapt, toate tehnologiile pe care le-am descris sunt cu mult peste capacitățile actuale la scara necesară pentru „terra formarea” planetei Marte. Dezvoltarea lor ar necesita enorm de multe cercetări și bani, probabil mult mai mult decât este posibil pe termen scurt. De asemenea, există o mulțime de probleme etice care trebuie rezolvate înainte ca oamenii să înceapă să transforme Marte într-un alt Pământ. Este corect să se facă schimbări permanente atât de drastice pe o altă planetă?

Nu fiți dezamăgiți. Pe măsură ce oamenii de știință creează inovații pentru terraformarea planetei Marte, le vom folosi și pentru a face viața mai bună pe Pământ. Vă amintiți de tehnologia pe care o dezvoltăm pentru a imprima habitate 3D pe Marte? Acest lucru va contribui la rezolvarea problemei lipsei de locuințe la nivel mondial, conform The Conversation .

Revista presei