Oameni identici, pensionați în ani diferiți, au venituri distincte. Concluziile unui expert de la Banca Mondială

Oameni identici, pensionați în ani diferiți, au venituri distincte. Concluziile unui expert de la Banca Mondială Sursa: arhiva EVZ

Problema cu sistemul de pensii de stat este că numărul de contribuitori este mic. În același timp, statul are venituri scăzute. Așadar, deficitul este mare la bugetul de pensii, fiind acoperit din bugetul de stat. Acest lucru înseamnă că sunt luate resurse de la educație și sănătate.

Un lucru care este de remarcat la pensiile din țara noastră este faptul că oameni identici care se pensionează în ani diferiți încasează sume distincte în România. În același timp, țara noastră nu are un mecanism transparent de ajustare a pensiilor, a explicat Cătălin Păuna, senior economist la Banca Mondială.

„Per total, cheltuielile cu pensiile ca procent din PIB nu sunt ridicate pe standardele europene. Avem o proporție mică a între contributori și beneficiari. Cred că e 1,1 contributori la 1 beneficiar, care cred că e cea mai slabă din Uniunea Europeană. Deci aceste lucruri sunt dificil de corectat pe termen scurt pentru că trendurile pieței muncii au un termen foarte lung. Deci suntem blocați cu aceste ponderi de 1.1 la 1 pentru probabil 20 de ani”, a spus el.

Mulți pensionari cu pensii mici în România

Cătălin Păuna reamintit și faptul că în România avem și pensii speciale. În jurul acestora există, de mai mult timp, o discuție despre eliminarea lor. „Fondul de pensii are un deficit de circa 2% din PIB. Asta înseamnă că sunt luate resurse din bugetul de stat pentru a acoperi golul de la pensii. Reamintesc că avem venituri bugetare scăzute ca procent din PIB”, a explicat expertul Băncii Mondiale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acest lucru înseamnă că Guvernul ia mai multe resurse din bugetul de stat, de la educație, sănătate, pentru a acoperi deficitul de la pensii. Cu toate acestea, în Planul Național de Redresare și Reziliență, PNRR, este inclusă o reformă a pensiilor.

În acest context, Cătălin Păuna a mai adăugat că „Oameni identici care ies la pensie în ani diferiți primesc pensii diferite. Ar trebui să fie un mecanism de corecție pe termen mediu. Ar trebui promovat un mecanism de ajustare transparent„. Mai mult decât atât, România poate lua exemplu de la multe țări din Europa care se raportează la diverși indicatori, precum inflația sau dinamica salariilor reale. Așadar, Executivul poate veni cu ajustări automate de pensii care nu sunt influențate de decizii politice, a mai arătat Cătălin Păuna, potrivit Hotnews.