Ministerul Sănătății cheltuie banii din PNRR pe consultanță la OMS. Acuzații la adresa lui Alexandru Rafila
- Ionel Sclavone
- 20 august 2022, 14:14
Ministrul Sănătății Alexandru Rafila este acuzat că va plăti un milion de euro, printr-un contract de consultanță, Organizației Mondiale a Sănătății. Banii vor fi destinați Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. Aceasta, în condițiile în care Guvernul este plătit să elaboreze ordonanțele de urgență pe care le dă.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, este acuzat, din Parlament, că „a crescut contribuția României pentru Organizația Mondială a Sănătății la peste 21 de milioane de euro”. Acestuia i se mai reproșează că „a direcționat, discreționar, pentru asistență tehnică (consultanță) un purcoi de bani către Organizația Mondială a Sănătății, organizație care l-a plătit ani buni”. În acest sens se face referire la un memorandum adoptat de Guvern pe data de 10 iunie 2022, care prevede plata acestor sume.
Ministrului Sănătății i se mai reproșează că intenționează să plătească un milion de euro pentru elaborarea unui proiect de ordonanță destinat modificării Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.
„Rezultat 3.1 – «Revizuirea legislației privind cadrul strategic pentru reforma managementului serviciilor de sănătate și al resurselor umane». (…) Buget alocat: 998.550 euro – încă 1 milion de euro către OMS dat de Rafila. Ce credeți că va face OMS pentru acești bani? Vă țineți bine?
Va elabora un «text de lege» pentru modificarea Legii 95/2006 prin ordonanță de urgență și va face criterii de competență pentru ocuparea funcțiilor de conducere din sănătate (pe care oricum Rafila le numește politic, ca la Spitalul Județean Timișoara) precum și criterii de calitate pentru formare în managementul serviciilor de sănătate (pentru care avem o altă instituție care se numește Școala Națională de Sănătate Publică, Management și Perfecționare)”, se arată într-o postare pe Facebook.
Rafila acuzat că „aruncă banii publici pe fereastră”
Parlamentarii care îl acuză pe Alexandru Rafila susțin că banii vor fi aruncați pe fereastră, pentru consultanță, în condițiile în care OUG va fi modificată ulterior. Aceasta deoarece consultanții OMS angajați să elaboreze modificările din legislație nu știu mai nimic despre sistemul românesc. Mai mult, ordonanța va fi modificată, oricum, în Parlament.
Alexandru Rafila este acuzat că, deși este deputat, membru al comisiei de sănătate din Camera Deputaților, plătit de statul român să inițieze legi și să îmbunătățească cadrul legislativ în domeniul sanitar, plătește consultanță pentru aceasta. Mai mult, se arată în acuzații, pentru un milion de euro vor fi elaborate 15 – 20 de pagini, conținutul unei ordonanțe care va ajunge în Parlament unde va fi modificată.
PSD își susține ministrul până la capăt
În replică, PSD susține „total” acţiunea ministrului Sănătăţii despre care spune că „a înjumătăţit” banii de consultanţă din PNRR. Social-democrații nu sunt de acord cu acuzațiile potrivit cărora, Alexandru Rafia ar urmări interese particulare prin contractul de consultanţă încheiat cu OMS pentru PNRR.
Potrivit social-democraţilor contractul a fost atribuit legal, după runde succesive de consultări cu Banca Mondială, Banca Europeană pentru Investiţii şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
„Guvernul României a aprobat parteneriatul cu OMS încă din luna mai. De altfel, OMS este specializată în politici de sănătate publică şi a participat recent la reforme ale sistemului de sănătate în mai multe ţări, cum ar fi de exemplu Grecia”, se mai arată în comunicat.