Milioane de oameni au Covid, inclusiv copii și femei însărcinate, arată studiile
- Alexandru Sălăvăstru
- 14 februarie 2024, 07:51
Milioane de oameni se confruntă cu simptomele Covid-19 mult timp după infecțiile inițiale. Două noi studii - unul privind femeile însărcinate și celălalt pe copii - arată că problemele de sănătate asociate de Covid rămân pentru o perioadă îndelungată.
Primul studiu spune că 1 din 10 persoane care au avut Covid când erau însărcinate va dezvolta simptome pe termen lung. Rezultatele au fost publicate luni la întâlnirea anuală a Societății pentru Medicină Materno-Fetală din National Harbor, Maryland.
Cercetătorii au folosit date de la Inițiativa Recover a National Institutes of Health
Proiectul a fost creat pentru a determina efectele pe termen lung ale Covid la adulți și copii. Dintre cele 1.503 persoane însărcinate din setul de date, 9,3% au raportat că au avut simptome la șase luni sau mai mult după ce au fost infectate. Cel mai frecvent simptom a fost o senzație de oboseală după o activitate fizică sau mentală ușoară. Unii au raportat, de asemenea, amețeli.
Procentul de gravide cu Covid este foarte scăzut în comparație cu procentul din populația generală a SUA, spun unele cercetări. Estimările privind adulții care dezvoltă Covid pe termen lung variază între 2,5% și 25%, deși diferite studii au definiții diferite ale modului în care este definit Covidul „pe terme lung".
Coautorul Dr. Torri Metz, profesor asociat de obstetrică și ginecologie și vicepreședinte al cercetării de obstetrică și ginecologie la Universitatea de Sănătate din Utah, explică motivele:
„Asta ar putea fi pentru că au mai puține complicații medicale de bază, în general. Ele sunt mai tinere. Ar putea fi, de asemenea, că au un răspuns imunitar diferit", a spus Metz.
Sistemul imunitar al unei persoane însărcinate este, în general, mai tolerant față de „lucruri care nu ar trebui să fie acolo", a spus ea.
Persoanele însărcinate se îmbolnăvesc mai ușor atunci când sunt expuse la un virus
Sistemul lor imunitar nu are un răspuns atât de strict cum ar avea în mod normal. Acest lucru ar putea însemna că organismul gravidei dezvoltă „mai puțină inflamație”, răspunsul natural al sistemului imunitar la o infecție. Alte studii au legat inflamația prelungită după Covid la impactul asupra creierului și la afectarea plămânilor și a rinichilor.
Gravidele care au dezvoltat Covid pe termen lung au avut, de asemenea, unii factori comuni. Cei care sufereau de obezitate, care aveau un diagnostic de anxietate cronică sau depresie sau care aveau nevoie de oxigen suplimentar atunci când erau bolnavi aveau un risc mai mare de a suferi de Covid pe termen lung, potrivit CNN.
Nu părea să conteze în ce trimestru s-a îmbolnăvit cineva de Covid, iar statutul de vaccinare nu a fost un factor semnificativ din punct de vedere statistic. Mai mult de jumătate dintre cei cu Covid fuseseră complet vaccinați. Multe studii au constatat că vaccinarea scade riscul de boală severă, ceea ce poate face mai probabilă apariția Covidului pe termen lung, cu simptome mai ușoare:
„Este îngrijorător faptul că am avut o proporție foarte mare de pacienți care au raportat că au avut dificultăți în a-și plăti facturile", a spus ea .„Acest lucru ridică semnale de alarmă cu privire la ce fel de acces au oamenii la îngrijirea de care au nevoie".
Studiul oferă o imagine mai clară despre cine ar putea fi mai predispus să sufere de Covid pe termen lung
Dr. Amy Edwards, director medical asociat al controlului infecțiilor pediatrice la UH Rainbow Babies & Children's Hospital, care gestionează clinica de Covid a spitalului, explică rezultatele studiilor:
„Este bine cunoscut faptul că stresul cronic îți dă peste cap sistemul imunitar. Stresul tinde să stimuleze un răspuns inflamator deosebit de neadaptat și există o asociere bine cunoscută cu stresul cronic", a declarat Edwards, care nu a fost implicat în noua cercetare.
Va fi util pentru medici să știe că, dacă cineva care a avut Covid în timpul sarcinii este încă obosit la opt săptămâni după naștere, ar putea fi vorba mai degrabă de Covidul de lungă durată decât de oboseala obișnuită care vine cu un nou-născut, a spus ea.
Un pas următor important - și unul care este deja în curs de desfășurare, spun cercetătorii - este de a analiza rezultatele copiilor de la persoanele însărcinate care au dezvoltat Covid.
Covid și efectul pe termen lung asupra copiilor
Cealaltă cercetare, publicată săptămâna trecută în revista Pediatrics, a analizat o varietate de studii asupra copiilor și a constatat că până la șase milioane au dezvoltat Covid pe termen lung.
Majoritatea tinerilor care au avut Covid s-au recuperat în cele din urmă, sugerează studiile, dar o treime au avut simptome chiar și la un an după infecția inițială.
Simptomele Covidului la copii au inclus probleme de respirație, cum ar fi tusea, dificultăți de respirație și senzație de apăsare în piept, alături de oboseală.
Cercetarea a arătat, de asemenea, că, după infecția cu Covid, copiii au prezentat un risc mai mare de a suferi de unele afecțiuni autoimune, cum ar fi diabetul de tip 1, chiar dacă boala a fost ușoară sau asimptomatică. Un studiu american analizat de autori a constatat un risc cu 72% mai mare de apariție a diabetului în termen de șase luni de la o infecție inițială.
Studiile nu au explicat pe deplin ce factori au în comun copiii care suferă de Covid pe termen lung.