O vitamină esențială pentru organism se găsește în aceste alimente. Necesarul zilnic
- Tanase Georgiana
- 22 septembrie 2024, 18:16
Vitamina B12 este o componentă esențială care ajută organismul într-o varietate de funcții. Inclusiv sinteza ADN, producția de globule roșii și funcția sistemului nervos central. Deficitul său poate avea consecințe grave. Afectează multe funcții biologice și poate duce la apariția unor boli.
Deși vitamina este prezentă în multe produse alimentare, deficitul de vitamină este foarte frecvent. Aceasta este cauzată, în general, pentru obiceiuri alimentare necorespunzătoare, de malabsorbție, de o afecțiune specifică sau de utilizarea de medicamente care epuizează vitamina B12.
Deficiența de vitamină
Persoanele cărora le lipsește vitamina B12 se pot confrunta cu probleme precum respirație rapidă, dureri de cap, indigestie, slăbiciune, diaree și pierderea apetitului. O deficiență severă poate cauza mai multe probleme de sănătate. Cum ar fi anemia, infertilitatea, defecte ale tubului neural, probleme oculare, pierderi de memorie, glosită, stomatită și simptome extrapiramidale.
Potrivit Healthline, adulții au nevoie de aproximativ 2,4 micrograme (mcg) de vitamina B12 în fiecare zi. Iar femeile însărcinate sau mamele care alăptează au nevoie de 2,8 mcg. Cantitatea de vitamină de care au nevoie bebelușii și copiii variază în funcție de vârsta acestora.
Un nutrient important
Chiar dacă este unul dintre cei mai importanți nutrienți, organismul uman nu produce în mod natural vitamina B12. În schimb, trebuie să o obțineți din alimente sau alte suplimente orale.
Deficitul de vitamina B12 poate fi tratat prin consumul de alimente bogate în această vitamină în cantitatea potrivită. Aici sunt menționate câteva dintre cele mai bune surse alimentare bogate în vitamina B12 care pot fi adăugate în dietă pentru a spori energia, sănătatea creierului și bunăstarea generală.
Produse de origine animală
Vitamina se găsește în principal în produsele de origine animală. Ceea ce face dificil pentru cei care urmează o dietă vegetariană sau vegană strictă să primească niveluri adecvate în mod natural. Puiul, peștele, carnea de oaie, miel sau porc sunt toate considerate surse bune de vitamina B12.
Produse lactate
Produsele lactate precum laptele, iaurtul și brânza elvețiană pot furniza, de asemenea, o cantitate suficientă de vitamina B12. Produsele avicole precum ouăle, în special gălbenușul, conțin B12.
Pentru vegetarieni sau vegani, pot fi necesare alimente îmbogățite sau suplimente pentru a-și satisface nevoile. Alimentele pe bază de plante, cum ar fi cerealele îmbogățite, înlocuitorii laptelui pe bază de plante și drojdia nutritivă, pot furniza vitamina B12 suplimentară.
Mai multe suplimente sunt, de asemenea, disponibile pe piață pentru a trata deficitul de vitamina B12. Se recomandă consultarea medicului sau a unui expert în sănătate înainte de a consuma orice medicamente, informează news18.com