„O victorie a Moscovei în Ucraina ar fi un eșec pentru Trump”

Trump. Sursa foto: Platforma X

O victorie a Rusiei în războiul din Ucraina ar reprezenta un eșec pentru Statele Unite, a declarat, luni, la Kiev, șeful diplomației europene, Josep Borrell, pe fondul îngrijorărilor cu privire la continuarea ajutorului american pentru această țară sub Donald Trump.

Borrell: Nu ar fi o victorie pentru liderii SUA o victorie a lui Putin în Ucraina

„Cu siguranță nu ar fi o victorie pentru liderii americani dacă Ucraina se prăbușește și Putin câștigă războiul”, a avertizat domnul Borrell într-un interviu acordat AFP.

Josep Borrell este primul oficial înalt al Uniunii Europene care a vizitat Kievul de la triumful republicanului la alegerile prezidențiale din SUA săptămâna trecută.

Vizita sa vine și într-un moment dificil pe front pentru forțele ucrainene, epuizate de aproape trei ani de invazie rusă pe scară largă.

Realegerea lui Donald Trump a creat un stres foarte mare în Ucraina și Europa, care se tem că va pune capăt sprijinului american, crucial pentru Kiev.

În timpul campaniei sale electorale, dl Trump a pus la îndoială continuarea ajutorului militar și financiar al SUA pentru Ucraina și a spus că ar putea ajunge la un acord rapid pentru a pune capăt războiului.

Borrell, ultima vizită în Ucraina din mandat

Ultima călătorie a dlui Borrell în Ucraina înainte de plecarea sa din post în decembrie urmărește să liniștească Kievul cu privire la sprijinul Europei.

Kremlinul a negat luni informații din ziarul american „Washington Post” conform cărora Donald Trump și Vladimir Putin au vorbit la telefon săptămâna trecută despre războiul din Ucraina.

Dl Borrell a spus că nu are niciun indiciu că cei doi bărbați au vorbit deja, dar a adăugat că vor vorbi "cu siguranță".

„Nu este o surpriză”, a spus el, menționând că lideri europeni precum cancelarul german, Olaf Scholz, au spus și ei că sunt gata să vorbească cu Putin. „Face parte din joc”.

Sprijin pentru industria militară

Europa a cheltuit împreună aproximativ 125 de miliarde de dolari pentru a sprijini Ucraina de la invazia rusă din 2022, în timp ce Statele Unite au furnizat peste 90 de miliarde de dolari, potrivit estimărilor Institutului Kiel.

„Nu pot anticipa care va fi poziția Statelor Unite”, a spus Borrell. „Dar permiteți-mi să spun un lucru: trebuie să scăpăm de logica conform căreia Statele Unite acționează și noi, Europa, reacționăm, trebuie să avem propria noastră capacitate de acțiune”.

Josep Borrell / Sursa foto: Gints Ivuskans | Dreamstime.com

Pe câmpul de luptă, trupele ucrainene pierd teren de luni de zile în fața forțelor ruse, care sunt mai numeroase și mai bine înarmate.

Obiectivul de a ajuta Ucraina, candidat oficial la aderarea la UE, să câștige războiul rămâne „exact” același, a insistat dl Borrell.

Și obiectivul lui Putin este să pună „societatea ucraineană sub cizma dominației ruse”, a spus el. „Este existențial” și deci ucrainenii „trebuie să reziste”.

UE a investit deja 400 de milioane de euro  în industria militară din Ucraina

Dl Borrell, care a vizitat în timpul vizitei sale o fabrică ce produce drone pentru armata ucraineană, a mai spus că UE ar trebui să-și sporească ajutorul pentru industria militară ucraineană pentru a reduce dependența țării de livrările occidentale.

UE a investit deja 400 de milioane de euro pentru a ajuta întărirea producției militare a Ucrainei.

„Este mult mai eficient să-i sprijinim pe ucraineni în dezvoltarea propriei lor capacități industriale”, a declarat el, potrivit La Libre Belgique.

(Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR RADIO ROMÂNIA)