Copiii care fac chimioterapie și necesită internarea pe termen lung vor putea să-și susțină examenele în spital. Anunțul a fost făcut, miercuri, de Sorin Câmpeanu, ministrul Educației. El a afirmat că va da o Ordonanță de Urgență pentru promovarea proiectului „Școală în spital”.

Copiii care fac chimioterapie și sunt internați pe termen lung, dau examenele în spital

„Vom acorda o atenție deosebită unui lucru neglijat până acum, școala în spital. Există sute de copii care pe parcursul acestor examene sunt în spital sau pe parcursul anului școlar, în ședințe de chimioterapie.

Până acum, prevederile, la ora la care vorbim, prevăd un număr minim pentru constituirea unei grupe de elevi în clasă. Ce grupe să constitui în școală în Fundeni sau în Spialul Marie Curie? În fundeni avem 92 de elevi, în Spitalul Marie Curie avem aproape 30 de elevi în această situație și în țară numărul lor se multiplică. Atunci când sunt sub perfuzii într-un salon, nu putem vorbi de constituirea unei grupe”, a afirmat ministrul Educației, care a mai precizat:

„Dorim promovarea unei OUG prin care să constituim un corp al profesorilor pentru școala în spital și să organizăm sistemul în așa măsură încât fiecare elev să aibă acces la educație.”

„Aveam foarte multe situații în care copiii aveau mult de pierdut”

Despre această decizie luată de Ministerul Educației a vorbit și Vasile Barbu, președintele Asociației Pacienților din România. „Este o inițiativă bună, dacă vom oficializa și vom asigura toate condițiile, inclusiv resursele de personal și resursele financiare pentru organizarea atât a examenelor, dar și a școlii.

Până acum existau în centrele de recuperare copii, chiar la Fundeni exista școală, dar era făcută cu suportul unor ONG-uri. Este bine dacă Ministerul Sănătății face acest lucru, pentru că nu toți copiii aveau acces la învățământ, nu toate spitalele aveau condiții pentru a organiza astfel de predări, de condiții copiilor pentru continuitatea actului de învățământ.

Aveam foarte multe situații în care copiii aveau mult de pierdut, unii chiar și două săptămâni. Conta foarte mult mijlocul unui trimestru pentru instruirea acestor copii. Nu erau întotdeauna cadre bine calificate pentru astfel de posturi. Dacă Ministerul Sănătății reglementează foarte bine acest lucru, eu cred că este un câștig pentru acești copii, pentru familii, și sperăm ca managerii de spitale să acorde tot suportul necesar”, a afirmat Barbu la Antena 3.

 

.