O vară de neuitat, filmul lui Lucian Pintilie, proiecție cu intrare liberă la sala Eforie

O vară de neuitat, filmul lui Lucian Pintilie, proiecție cu intrare liberă la sala Eforie

Filmul O vară de neuitat, în regia lui Lucian Pintilie, va fi proiectat în cadrul unui eveniment special care marchează lansarea oficială a studiului critic semnat de Andrei Gorzo și editat de Societatea Culturală NexT, în parteneriat cu editura LiterNet. Evenimentul, care este organizat în cadrul programului de educație cinematografică „Education a l'image”, va avea loc vinerea viitoare.

O vară de neuitat a fost lansat în 1994, iar în franceză titlul său este „Un été inoubliable”. Este un film dramatic regizat și produs de Lucian Pintilie. Filmul, care este o coproducție româno-franceză și se bazează pe un roman de Petru Dumitriu, o are în rolul principal pe actrița britanică Kristin Scott Thomas, care o interpretează pe nobila de origine maghiară Marie-Thérèse Von Debretsy. Căsătoria ei cu căpitanul român Petre Dumitriu, interpretat de Claudiu Bleonț, o aduce în Cadrilater (astăzi, regiune din în nord-estul Bulgariei), unde cei doi soți se stabilesc în 1925. Marie-Thérèse este martora unei ciocniri violente între administrația României Mari și bande de comitagii de origine macedoneană și cu locuitorii bulgari ai zonei, notează Wikipedia.

În film joacă și celebrii actori români Olga Tudorache, George Constantin, Ioan Gyuri Pascu, Dorina Lazăr, Magda Catone, Florin Călinescu, Emilia Popescu, Mihai Constantin și Marcel Iureș. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Proiecția va avea loc vineri, 17 februarie, de la ora 19:00, la sala Eforie a Cinematecii Române (str. Eforie, nr. 2, București). Intrarea este liberă. La final, publicul prezent este invitat la un dialog cu Andrei Gorzo, despre filmul „O vară de neuitat” a lui Lucian Pintilie, și despre importanța sa în istoria cinematografiei românești, precum și despre motivele care l-au convins să îi dedice acest studiu. Un număr de 150 de broșuri va fi distribuit gratuit spectatorilor, urmând ca materialul să fie disponibil și în format electronic pe site-ul editurii LiterNet.

„Éducation à l’image” este un program destinat elevilor de liceu, care îşi propune să-i familiarizeze pe aceştia cu filmele de autor şi cinematografia ca artă, cu vizionarea filmelor la cinema, să le ofere instrumente de bază pentru interpretarea limbajului specific (atât din punct de vedere artistic, cât şi tehnic), transformându-i, astfel, din consumatori pasivi în spectatori activi.

Andrei Gorzo: „Dacă educația cinematografică e bine făcută, deschide uși spre autocunoaștere și spre o anumită cunoaștere a lumii (măcar sub anumite aspecte și din anumite unghiuri). (…) În prezent, la câte interpelări vin dinspre mass-media, la cât divertisment se consumă, la ce cantități de text multimedia se produc și la cât de mare e ponderea imaginii și a sunetului în toate acestea, nevoia de reflecție, de instrumente critice, de educație cinematografică și audiovizual-mediatică ar trebui să fie evidentă.”

În fiecare an programul „Education à l’image” propune trei filme, după următoarea formulă: unul din cinematografia românească, unul din cinematografia franceză (ales în parteneriat cu Institutul Francez) și unul din cinematografia internațională. Pentru anul școlar 2016 – 2017, filmele alese sunt „O vară de neuitat”, semnat de Lucian Pintilie , „Les Demoiselles de Rochefort” al lui Jacques Demy și „Oslo, 31 august”, al lui Joachim Trier.