Evenimentul Zilei > Justitie > O va investiga Kovesi pe Ursula von der Leyen? ”Achiziția acestor vaccinuri este afacerea secolului”
O va investiga Kovesi pe Ursula von der Leyen? ”Achiziția acestor vaccinuri este afacerea secolului”

O va investiga Kovesi pe Ursula von der Leyen? ”Achiziția acestor vaccinuri este afacerea secolului”

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) solicită Parchetului European, mai precis prim-procurorului şef european, Laura Codruţa Kovesi, să înceapă investigarea modului în care Ursula von der Leyen a făcut achizițiile de vaccinuri anti-COVID-19.

Investigațiile publicației americane New York Times au scos la iveală date și informații concrete cu privire la legături directe între familia președintei Comisiei Europene, Ursula van der Leyen, și o mare companie producătoare de vaccinuri anti-COVID, susține AUR.

În acest context, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită prim-procurorului șef european, Laura Codruța Kovesi, să înceapă investigarea modului în care Comisia Europeană a făcut achizițiile de vaccinuri anti-COVID-19, se arată în comunicat.

Care sunt legăturile familiei van der Leyen cu Big Pharma

Deputatul George Simion a  cerut o anchetă cu privire la modul cum au fost achiziționate vaccinurile, în joc fiind foarte multe miliarde de euro din banii contribuabililor europeni.

„Achiziția acestor vaccinuri este afacerea secolului sau, poate, chiar a mileniului. Sunt în joc foarte multe miliarde de euro din banii contribuabililor europeni. Suntem cu toții îndreptățiți să aflăm cum au fost negociate aceste contracte, care sunt legăturile familiei van der Leyen cu Big Pharma, de ce au fost secretizate contractele. Instituțiile europene sunt primele chemate să dea exemplu de transparență și de intransigență cu privire la cheltuirea banilor publici. Îi cer dnei Kovesi să se implice personal din funcția de procuror-șef pentru a face lumină în acest caz”, a declarat deputatul George Simion, co-președinte AUR.

Senatorul Claudiu Târziu, de asemenea, se arată surprins de fatpul că se întârzie demararea unei anchete în ceea ce o privește pe Ursula van der Leyen.

„Aceste acuzații foarte grave apărute în sfera publică trebuie lămurite cât mai curând. Pentru că explicațiile dnei Ursula van der Leyen cu privire la modul în care s-au achiziționat vaccinurile întârzie, considerăm că Parchetul European are datoria să demareze o anchetă pe marginea acestui caz. Este în joc credibilitatea instituțiilor europene. Având în vedere măsurile draconice luate de foarte multe state membre pentru a forța vaccinarea populației, este esențial să cunoaștem prevederile contractelor și condițiile impuse de producători Comisiei”, a declarat senatorul Claudiu Târziu, co-președinte AUR.

Ursula von der Leyen a refuzat să prezinte discuțiile private cu cei de la Pfizer

Ombudsman-ul european a pornit o investigație împotriva președintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen pentru faptul că a refuzat să facă publice discuțiile private pe care le-a avut cu CEO-ul firmei Pfizer şi care priveau achiziționarea a 1,8 miliarde de doze de vaccin, arată instituția europeana într-un comunicat remis public.

New York Times a fost primul cotidian care a publicat un articol în care descrie că Ursula von der Leyen ar fi purtat discuții directe şi personale cu Albert Bourla, CEO-ul Pfizer, pentru încheierea unui nou contract cu Pfizer.

Si, cum au vorbit, două lucruri au devenit clare: Pfizer ar putea avea mai multe doze pe care le-ar putea oferi Uniunii – mult mai multe. Iar Uniunea Europeana ar fi încantat să le aibă, se arată în articol.

Ursula von der Leyen este doctor în medicină iar soțul ei, Heiko von der Leyen, este directorul medical al companiei biofarmaceutice din SUA, Orgenesis Inc.

Regulamentul nr. 1049/2001 al Parlamentului European și al Consiliului European, din 30 mai 2001, prevede că fiecare cetățean al UE are acces maxim și simplificat la toate documentele aflate în posesia Comisiei, a Parlamentului UE și a Consiliului ţărilor membre.

După cum relatează Spiegel.de, gestionarea efectivă a documentelor de către Comisia Europeană este însă în puternic contrast cu regulile de transparență auto-impuse: Comisia șterge masiv e-mailuri, iar sms-urile și chat-urile nici măcar nu sunt arhivate – pentru că sunt de scurtă durată. Este posibil ca mesajele-text dintre Ursula von der Leyen și CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, să fi dispărut și ele.

Comisia ar fi precizat însă că nu se află în posesia corespondenței. SMS-urile și alte mesaje scurte sunt prin natura lor, de scurtă durată și, în principiu, nu conțin informații importante despre politica, activitățile sau deciziile Comisiei, a declarat secretarul general al Comisiei, Ilze Juhansone, potrivit Spiegel. La întrebarea dacă mesajele lui von der Leyen către Bourla au fost șterse, mai există nearhivate, sau dacă despre ele nu are cunoștință Comisia, a rămas fără răspuns, informează Agerpres.