O unică sărbătoare de Înviere. Adrian Papahagi propune o schimbare majoră pentru Biserica Ortodoxă Română

O unică sărbătoare de Înviere. Adrian Papahagi propune o schimbare majoră pentru Biserica Ortodoxă RomânăSursa foto: Georgesixth | Dreamstime.com

Profesorul Adrian Papahagi intenționează să ceară Bisericii Ortodoxe Române să stabilească sărbătorile de Paște după calendarul Gregorian. Astfel, s-ar ajunge ca Paștele Ortodox să fie sărbătorit la aceeași dată cu cel Catolic, așa cum se întâmplă de Crăciun. În opinia sa, un astfel de demers ar fi și în beneficiul românilor care locuiesc și muncesc în statele occidentale preponderent catolice.

Paștele ortodox ar putea fi sărbătorit în același timp cu Paștele catolic și cel protestant, dacă oficialii Bisericii Ortodoxe se vor apleca asupra unei propuneri pe care intenționează să o facă profesorul Adrian Papahagi. Acesta a anunțat că va solicita mai marilor Patriarhiei Române să calculeze Paștele după calendarul Gregorian. Astfel, Învierea Domnului va fi sărbătorită în aceleași zile ca și în țările occidentale. De altfel, calendarul grregorian este luat în calcul la stabilirea datei Crăciunului care pică pe 25 decembrie.

„După Paști, voi iniția un amplu demers național, solicitând Adunării Naționale Bisericești și Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române să calculeze data Paștilor pe calendarul gregorian (de care oricum ține seama Crăciunul) astfel încât să sărbătorim Învierea alături de toată creștinătatea apuseană (incluzându-i aici, de pildă, pe ortodocșii finlandezi), și alături de concetățenii noștri catolici sau protestanți, fie ei maghiari, sași, români sau orice”, a anunțat Adrian Papahagi.

Potrivit spuselor sale, decalajul dintre datele la care se sărbătorește Paștele este supărător și pentru românii care locuiesc și lucrează în Occident. Aceștia beneficiază de zilele libere acordate pentru sărbătorile pascale din aceste state. În schimb, sunt nevoiți să ceară zile de concediu suplimentar pentru a sărbători Paștele alături de rudele din țară.

„Acest decalaj de calendar e foarte supărător și pentru milioanele de români care locuiesc în Occident, dar nu pot beneficia de zilele libere acordate de statele de reședință, pentru a sărbători Paștele alături de rudele din țară, și trebuie să-și ia zile suplimentare de concediu. N-au decât să ne urmeze exemplul și grecii, bulgarii și ceilalți, dacă vor comuniune”, a scris Adrian Papahagi într-o postare pe Facebook.

Cum se stabilește Paștele

Data la care se sărbătorește Învierea Domnului și Paștele a fost stabilită la primul Conciliu de la Niceea. Participanții la adunarea respectică, au decis ca Paștele să fie stabilit, în fiecare an, în „prima duminică după prima lună plină care cade după sau de echinocțiul de primăvară”.

Or, în vreme ce Biserica Catolică și Bisericile Protestante iau în considerare echinocțiul real de primăvară, bisericile ortodoxe și greco-catolice pornesc calculul de la ziua de 3 aprilie, socotită drept ziua echinocțiului (21 martie pe stil vechi).