Evenimentul Zilei > Horoscop > O treime din umanitate nu mai vede Calea Lactee | Horoscopul lui Dom’ Profesor
O treime din umanitate nu mai vede Calea Lactee | Horoscopul lui Dom’ Profesor

O treime din umanitate nu mai vede Calea Lactee | Horoscopul lui Dom’ Profesor

Pe 12 iulie s-au născut Gaius Iulius Caesar, Henry David Thoreau, Amadeo Modigliani, Pablo Neruda, George Eastman, Jorj Voicu, Alexandru Ivasiuc, Dan Apostol, Radu Enescu.

În calendarul creștin ortodox sunt Sfinții: Cinstirea Sfintei Icoane Prodromiţa de la Muntele Athos, Proclu, Ilarie, Mihai Maleinul, Veronica și Paisie Aghioritul. Nimic în ”Kalendar”.

Caleea Lactee! Galaxia noastră, așa cum se vede de pe Pământ, dintr-un braț periferic. Ce frumoasă, ce impresionantă, ce clară era în copilăria mea! Acum, nici ea nu se mai vede! Degeaba, copiii și adolescenții din Europa, State sau Japonia își cumpără telescoape, reflectoare sau refractoare. Observația este foarte greu de făcut, stelele au pălit.

Poluare? Sigur că da, dar pe lângă poluarea clasică cu pulberi și gaze, a mai apărut una, poate mai periculoasă: poluarea luminoasă. Pe fondul creșterii nebulozității atmosferei din cauza fenomenului încălzirii globale.

Poluarea luminoasă este un inamic teribil, insidios, care se recomandă ca un prieten al omului. Nu este lumina, bună? Nu a făcut Dumnezeu lumina, după cum se spune în Geneză? Sigur că da, dar omul are nevoie și de întuneric, ca să se odihnească, să-și refacă capacitatea de efort, de muncă.

Pe problema poluării luminoase s-a publicat, luna trecută, un studiu multidisciplinar, întocmit de 173 de oameni de știință din diverse specialități, studiu cerut de ”International Dark Sky Association” și plătit generos de un anonim guru al informaticii, cred că este vorba de Mark Zuckerberg, el a declarat: ”… aș dori ca fetița mea să trăiască într-un viitor în care să vadă stelele!”.

Studiul are 2.756 de pagini, multe fotografii, planșe și tabele. S-a distribuit, gratuit, factorilor de decizie, primarilor marilor orașe, avertizorilor publici.

Pe scurt, 35,9% din populația Pământului nu mai vede Caleea Lactee! În această situație sunt 60,2% dintre europeni și 84,8% dintre nord americani.

Europa, America de Nord, Estul Americii de Sud, Nordul Africii, Arabia Saudită, India, Japonia, Estul Chinei sunt zone poluate luminos. În câteva orașe, Parisul, ”orașul luminilor”, Beijing, Hong Kong, Singapore, Qatar, Kuweit, Malta, Las Vegas, Tokyo, stelele nu se mai văd deloc din cauza poluării luminoase. Lumina este așa de puternică, din diverse surse, printre care reclamele luminoase sunt de evidențiat, încât ochiul uman nu mai trece de la modul diurn, la cel nocturn, dacă vă mai amintiți din liceu, problema cu bastonașele și conurile.

Acest lucru, notează medicii de la prestigioasa clinică Mayo, face ca producția de melatonină să crească, provocând tulburări în ciclul somnului. Medicii leagă anumite forme de cancer cu poluarea luminoasă. Și avansează ipoteză că multe tulburări psihice pot proveni pentru că oamenii nu mai văd stelele! Nu râdeți, zeci de mii, poate, milioane de ani, stelele, Calea Lactee a făcut parte din viața oamenilor. Stelele le erau ghid când călătoreau, o prezență permanentă, jumătate din viață.  ”Cerul înstelat deasupra și iubirea în inimă”, spunea marele poet persan Omar Khayyam, în catrenele sale nemuritoare, rubbaiatele. Ruperea de natură, lipsa cerului înstelat, poate produce daune sănătății umane, civilizației, în general, care nu pot fi, în prezent, estimate, a spus Chris Elvidge de la ”US National Oceanic and Atmospheric Administration”.

Dar, nu numai oamenii sunt afectați. Animalele suferă cel mai mult. Păsările migratoare sunt debusolate, pleacă în călătorie prea devreme, sau prea târziu, Polenizatorii nocturni, de exemplu liliecii, dispar, iar cei diurni, albinele, nu mai știu săracele de ele, când este ziuă și când este noapte. S-au raportat grave perturbări în ecosistemele acvatice, urmare poluării luminoase.

Cu surpriză am constat, răsfoind raportul ”Fiat Lux” că sunt incriminate becurile LED. Tocmai când m-am dotat și eu, urmare reclamei că sunt mai economice și au viață mai lungă. Aiurea, niște pocnitori făcute în China! După declarațiile lui Fabio Falci, un savant care a semnat raportul: ”folosirea tehnologiei luminoase LED, poate aduce chiar o triplare a luminozității nopților fără Lună”.

Omul de știință arată că, într-adevăr, becurile LED sunt mai economice, dar emit mai multă lumină în spectrul albastru, decât, de exemplu, becurile cu sodiu. Această lungime de undă, virarea în albastru, este mai ușor capturată de atmosferă și mărește luminozitatea, ceea ce mărește considerabil poluarea luminoasă.

Ce-I de făcut, vorba lui Lenin! Cred că, este sfatul meu, mi-am amintit că sunt energetician, ar trebui să cumpărăm becuri LED cu ”lumină caldă”, sub 2.700 de grade K.   Așa se poate reduce considerabil spectrul de lumină albastră.

Și să luăm exemplul dichisitului oraș Malibu din California, care a aplicat politici orășenești de reducere drastică a consumului electric pentru iluminarea publică, reclame și lumini de veghe și deci și a luminozității, în locurile unde nu era necesar. Lumea este acolo mai fericită, plătesc mai puțin și… văd stelele!

Este o noapte senină, aici, în Prahova submontană, o să scot refractorul Harald și o să mă uit mult și cu plăcere la Calea Lactee. Cât o să o mai văd, pentru că poluarea luminoasă a apărut și aici, dar încă nu acoperă lumina stelelor.

Mă grăbesc, pentru că eu știu ce ne rezervă viitorul, dar nu strică o a doua opinie, așa că o să mă sfătuiec cu stelele, enorm de multe, din Calea Lactee, galaxia noastră. Stelele știu că mâine este, în definitiv, o altă zi!

 

BERBEC  Planifică, trebuie să-ți organizezi vara, vacanța. Nu mai aștepta o minune, sau un dezastru, totul rămâne la fel, nu-ți mai face griji inutile, situaţia ta generală rămâne ca mai înainte. Pe seară, vizită la rude, sau la părinţi.  Multe vorbe bune, care iţi fac multă placere, din partea unor persoane rezervate de obicei. Astăzi eşti foarte generos. Eşti mulţumit de bucuria pe care o faci celor din jur, nu ai nevoie de prea mult ca să fii fericit. Primeşti în schimb, ca răsplată, mici gesturi plăcute facute de cei dragi, sau de colegi, fară vreun motiv anume, ci ca răsplată pentru bunul tău simţ.

TAUR   Ești în criză de timp și se apropie data plecării în vacanță. Mai ai multe de făcut, nici nu te-ai apucat de rezervări. Cere ajutorul anturajului, prietenilor, să te ajute cu pregătirile. Liberul Arbitru astăzi prevalează faţă de Destin. Poţi să iei masa cu prietenii, poţi să te duci la sală cu aer condiționat, la film, sau la un spectacol, sau pur şi simplu să te simţi foarte bine, acasă, cu căţeluşul sau pisica. Concentrează-te azi pe relaţiile tale sentimentale, pe trăirile şi simţămintele tale. Încă o zi plăcută, chiar dacă anumite insatisfacţii încep să-ţi dea târcoale. În orice caz  nu este indicat să te deplasezi la distanţă foarte mare în această zi. Nu este chiar contraindicat, dar nu este aspectat favorabil!

GEMENI   Astăzi trebuie să te adresezi cu calm și politicos persoanelor din jurul tău. Lasă ironia pentru altădată, ai nevoie de suportul material, spiritual, sentimental al familiei, prietenilor. Planifică un pic. Gîndeşte-te la viitor ca la un lut pe care poţi să-l modelezi după bunul plac. Femeile devin importante pentru tine, evenimente legate de femei, de genul feminin, în general, de orice sex ai fi. Cu dragostea stai bine  dar poţi sta şi mai bine dacă eviţi reprosurile şi discuţiile în contradictoriu.  Mai pe seară, evită graba, nervozitatea – nu uita că tu eşti stăpînul jocului. Nu te coborî la nivelul bîrfelor și intrigilor. Iartă, dar nu uita! Decât să te enervezi, mai bine un cântec vesel să fredonezi!

RAC   Primești multe vești, contradictorii. E normal să nu știi ce să faci. Cere ajutor și sfat din partea celor dragi, care se pricep. Atenție, colegii de obicei îți sunt și concurenți, evită-i! Caută şi vei găsi, bate şi ţi se va deschide. Credendo Vides! Renunţarea este recunoaşterea eşecului. Veştile pe care le primesti iţi dau o imagine buna asupra situatiei financiare şi a rezultatului eforturilor familiei tale. Un prilej excelent să pui la punct unele probleme legate de casă, sau proprietaţi. Sună-ţi prietenii, aşa, să vezi ce mai fac! Nici o configuraţie negativă si nici o grijă importantă. Este una din zilele acelea când viaţa poate fi ca un parc de distracţii. Azinoapte ai avut un vis pe care nu ţi-l mai aminteşti prea bine. Nu ai teamă, totul va fi bine, ca in filmele vechi americane.

LEU  Conjunctura avantajează domeniul relațiilor umane. O fi bine, o fi rău, te gândești. Încearcă să nu pierzi timpul, să găsești o justă proporție între muncă și odihnă, distracție și repaus. Aspectele favorabile din casa a a doua, a banilor şi a proprietăţilor, trebuie puse în valoare, dar fără să-ţi asumi obligaţii pe termen lung. Cu moderaţie, mai ales la cheltuieli, o să eviţi neplăcerile. Normal, dar platitudinea de mai înainte are şi ea înţelepciunea ei! Nativii din solara zodie a Leului care care posedă talente artistice sau literare au o perioadă de creaţie foarte bună. O nouă relaţie de dragoste sau reprinderea unei legături mai vechi, sunt semne pentru seara acestei zile, pentru un procent dintre nativi.

FECIOARĂ  O zi favorabilă. Trebuie să lași analizele duse la infinit și sa fi pragmatic, să propui o foaie de parcurs, soluții la probleme. Mai ales dacă este vorba despre pregătirile de vacanță. Primeşti ajutorul solicitat de la rude şi prieteni. Culmea este că şi duşmanii te ajută – probabil nu te mai vorbesc de rău o perioadă! Totuşi, nu eşti prea vesel azi, de aceea e bine să-ţi faci de lucru prin oraş, să te plimbi, poate faci ceva curăţenie, în orice caz să nu stai singur şi fără treabă – pâna seara iţi poți reveni. Pentru un procent dintre nativi: cu Mercur, patronul tău cosmic, pus pe concesii, chiar dacă este destul de supărat pe viaţă, ai parte de o veste bună care te poate ajuta în viitor să-ți urmezi interesele tale.

BALANŢĂ  Conjunctura indică să nu ai nicio discuție importantă cu partenerul(a) de viață. Mai ales dacă a existat o problemă în relație. Mergeți la un film, la terasă, la dans, discutați altădată! Profită azi de conjunctura favorabilă şi promovează-ţi propriile interese, mai ales dacă este vorba de găsirea unui loc de muncă. Insistă şi nu da înapoi. Locurile de muncă sunt din ce în ce mai rare, iar cele bune aproape inexistente. Nu te baza pe promisiunile în doi peri, mai ales dacă aparţin unor negociatori. Afacerile se bazează pe încredere, nu pe false păreri, pe naivitate!  Astăzi ai o configuraţie bună, ai şansa să faci bine tot ceea ce începi şi să te împaci cu cineva pe care l-ai evitat de multă vreme.

SCORPION  Ai o propunere pentru un posibil second job de sezon. Anunțul spune că sunt bani mulţi. Stabileşte de la început cât înseamnă “bani mulţi” și toate detaliile, cazare, impozite, transport! Ziua îţi este favorabilă, dar nu trebuie să forţezi.  Perioada este, de asemenea, favorabilă pentru începerea unor proiecte sau afaceri noi, dar numai după un bilanţ adevărat, mai ales în faţa oglinzii. Astăzi sunt favorizate deciziile strategice luate în urma unor analize amănunţite ale situaţiei trecute. Poţi semna avantajos documente cu caracter legal. Dar nu te zdrobi, şi mâine, poimâine, sau saptămâna viitoare poti vedea aceleaşi feţe plictisite și plictisitoare!

SĂGETĂTOR   Dimineața este densă și căldura te lichefiază ca într-un film cu zombi. Evită să spui ceva important, limitează-te la replicile de ”horror movie” și, mai ales, nu face pe deșteptul cu șeful! Ceva surprize plăcute. Păstrează-ţi zâmbetul pe buze, ciripeşte în continuare bârfe mondene şi poți fi cel mai apreciat. Nu te băga in discuţii serioase care privesc bani sau interesul altora. O zi bună, pe total. Pe seară poţi să-ţi iei bilete la un spectacol sau pur şi simplu să te simţi foarte bine. Concentrează-te azi pe relaţiile tale sentimentale, pe locul lor în gândurile şi viitorul tău.

CAPRICORN  Ai o zi foarte bună și poți să împarți din starea ta de bine și celor dragi. Trebuie să acorzi mai multă atenție celor apropiați, sună părinții, frații, surorile, așa, ca să vezi ce mai fac! O zi dedicată in special lucrărilor urgente în care vei risipi multă energie. Laşi pe planul doi lucrurile importante. O să vezi peste câteva zile dacă ai făcut bine, sau rău. În această perioadă trebuie să dai dovadă de o oarecare hotărîre în ceea ce spui şi mai ales în ceea ce faci.  Atenţie la regimul alimentar şi la băuturile reci. Stelele favorizează o seara poate distractivă, poate relaxantă şi odihnitoare – pe care o meriţi.

VĂRSĂTOR   Astăzi ai un program ce pare flexibil. Adică, care se schimbă tot timpul. Mai interesant este faptul că sunt semne că vacanța pe care o visezi s-ar putea sa te coste mult, cu tot respectul! Eşti îngândurat şi pari că te gandeşti numai la tine şi prea puţin la cei din jur, provocând comentarii. Incearcă să-i consideri şi pe ceilalţi importanţi. Ai uitat  să mai fi tandru. Cam de multă vreme te porţi ca un robot şi superi pe cei dragi. Incercă măcar azi să fii sentimental. Astazi, pentru că ai un talent special la şoaptele de amor, aşa că foloseşte-l, talentul, cu abilitate şi n-o să-ţi pară rău de rezultatele obţinute.

PEŞTI   Ai intrat într-un program-tunel, într-o firmă-internat și nu prea vezi luminița de la capăt. Astăzi, trebuie să te distrezi, să mergi la un film, la o terasă, sau pur și simplu să stai! Limitează cheltuielile la strictul necesar. Însă, puţinii nativi care posedă talente au o perioadă de creaţie foarte bună. Ziua de azi poate aduce unora dintre nativi şi o îmbunătăţire a situaţiei materiale.  Nu te implica în conflicte deschise cu Gemenii sau Berbecii. Afacerile personale şi sentimentale sunt aspectate favorabil. O veste bună, mai pe seară, ceva legat de o sărbătoare în familie, poate fi o nuntă, un botez sau altceva. Vezi tu!  Nu da crezare tuturor zvonurilor, mai ales dacă se referă la prieteni!