Poate nu ştiaţi, dar cele mai multe probleme pot fi prevenite prin terapia cu vin. Deşi atât în vinul roşu cât şi în vinul alb, cantităţile de fier sunt destul de mici, în jur de 1 mg pentru un pahar obişnuit, acestea sunt foarte bine asimilate.
Cât vin putem să consumăm
După cum au consimţit majoritatea experţilor medicali, consumul zilnic nu trebuie să depăşească 300 ml, chiar dacă pe etichetă se arată un conţinut scăzut de alcool în vin. Pentru femeile care nu au probleme cardiovasculare sau nevroze, consumul recomandat este de 50-70 ml de vin sec, înainte de masa de prânz.
De asemenea, doza sănătoasă de vin demisec, consumată seara, cu o oră şi jumătate înainte de cină, este de 50-70 ml. Dacă cineva serveşte dejunul la ora 12-12,30, de exemplu, când este minimum de glicemie, persoana nu trebuie să se consume mai mult de 50 ml în timpul mesei.
Mustul are o valoare calorică de 900 calorii(la un litru). Are un efect diuretic şi ajută la eliminarea bilei
Mare atenţie!
Orice medicament calmant (extraveral, distonocalm) trebuie administrat cu două ore înainte de a bea doza de vin terapeutic. Dar, ideal este ca, în timpul terapiei cu vin, să nu se consume substanţe sedative.
Substanţele antioxidante pe care le conține, polifenolii, cuercitina şi resveratrolul scad colesterolul rău din sânge şi protejează vasele de ateroscleroză, provoaca dilataţie, reglează tensiunea arterială şi îmbunătăţesc circulaţia la nivel coronarian, cerebral şi periferic.
Alte beneficii ale terapiei cu vin natural
Consumul moderat de alcool combate efectele colesterolului. În vinul roşu există un puternic antioxidant, resveratrolul care are efecte anticancerigene. Această substanţă distruge celulele bolnave şi împiedică formarea altor vase de sânge care să hrănească tumoarea. Resveratrolul acţionează prompt şi combate trombocitele. Prin acest mecanism, acest antioxidant împiedică apariţia infarctului.
Consumat în cantitate mare, vinul roşu poate cauza dureri mari de cap, reduce capacitatea de concentrare, încetineşte activitatea cerebrală şi blochează refelexele. Un pahar de vin roşu are 85 kcal, iar unul de vin alb conţine 93 de kcal.