Evenimentul Zilei > International > O țară europeană, neputincioasă în fața hackerilor. Cazul a fost clasat, deși se cunosc vinovații
O țară europeană, neputincioasă în fața hackerilor. Cazul a fost clasat, deși se cunosc vinovații

O țară europeană, neputincioasă în fața hackerilor. Cazul a fost clasat, deși se cunosc vinovații

După ce Parlamentul din Norvegia a fost atacat informatic de un grup de hacker, autoritățile norvegiene nu au strâns probe.

Serviciile de informaţii din Norvegia suspectează grupul de hackeri ruşi „Fancy Bear” că ar avea legătură cu serviciile secrete ruseşti, iar acestea ar fi la originea unui atac cibernetic lansat împotriva Parlamentului de la Oslo în acest an. Cazul a fost clasat din lipsă de probe suficiente.

„Ancheta arată că operaţiunea reţelei a cărei victimă a fost Storting (denumirea parlamentului norvegian – n.r.) face parte dintr-o campanie naţională şi internaţională mai largă care durează cel puţin din 2019. Analizele arată că este probabil ca operaţiunea să fi fost efectuată de un actor cibernetic desemnat (…), cum ar fi APT28 sau Fancy Bear. Acest actor este legat de GRU, serviciul de informaţii militare din Rusia”, au anunțat reprezentanții Serviciului norvegian de informaţii interne (PST).

S-a folosit „forța brută”

La 1 septembrie, Storting anunţase că – cu câteva zile înainte – a fost ţinta unui  vast atac informatic, a cărui origine nu fusese precizată la acea vreme, dar care le permisese autorilor să aibă acces la e-mailurile unor deputaţi şi angajaţi ai parlamentului norvegian. O lună mai târziu, şefa diplomaţiei norvegiene, Ine Eriksen Soreide, indicase că Rusia a stat în spatele atacului cibernetic, ceea ce este destul de neobişnuit în astfel de cazuri, când este utilizat de obicei un limbaj ambiguu.

Utilizând aşa-zisa metodă a „forţei brute” care vizează spargerea unei parole sau a unui nume de utilizator prin numeroase încercări şi erori, această operaţiune a permis sustragerea unor informaţii sensibile. „Ancheta nu a reuşit până acum, cu toate acestea, să descopere suficiente elemente pentru a decide o inculpare”, se precizează în comunicatul contrainformaţiilor norvegiene.

Cum s-au apărat rușii

Ambasada rusă în Norvegia nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii. În luna octombrie, ea a calificat drept „inacceptabilă” punerea în discuţie a Rusiei de către ministrul de externe în legătură cu acest atac informatic. „Noi considerăm aceasta drept o gravă provocare deliberată, distructivă pentru relaţiile bilaterale”, a reacţionat atunci misiunea diplomatică rusă pe Facebook.

sursa: Agerpres