O tânără care a LUPTAT pe front împotriva ISIS riscă ÎNCHISOAREA
- Radu Pădure
- 19 decembrie 2016, 15:23
O daneză care a luptat alături de kurzi împotriva ISIS, în Siria și Irak, a fost reținută la Copenhaga, spre deosebire de jihadiștii danezi care se întorc în țară nestingheriți.
Joanna Palani, de 23 de ani, care a luptat alături de forțele kurde „peshmergas” în Irak și de milițiile kurde YPG în Siria, riscă pedeapsa cu închisoarea.
În septembrie 2015, tinerei i s-a impus o interdicție de a călători, pentru a o împiedica să revină pe front, însă audiată cu ușile închise de un tribunal, ea a recunoscut că a călătorit până la Doha, în Qatar, pe 6 iunie, anul acesta, drept care a fost reținută. O nouă audiere este programată marți, 20 decembrie, scrie The Guardian.
Avocatul Joannei, Erbil Kaya, a subliniat ironia involuntară dovedită de autorități, care acuză pe cineva că a luptat de aceeași parte cu trupele Danemarcei și ale celorlalte forțe din Coaliția internațională condusă de Statele Unite, în timp ce guvernul de la Copenhaga încearcă reabilitarea cetățenilor danezi radicalizați, care au luptat alături de teroriștii ISIS.
Avocatul a declarat:
„Este o rușine. Suntem prima țară din lume care pedepsește o persoană pentru că a luptat de aceeași parte cu coaliția internațională. Este o ipocrizie să o pedepsești. De ce nu-i pedepsim, în schimb, pe cei care luptă pentru ISIS în locul celor care luptă de aceeași parte cu Danemarca?”
Palani este prima luptătoare care luptă în străinătate și este închisă în conformitate cu noua lege a pașapoartelor, fiind încarcerată în cel mai mare penitenciar din Danemarca, Vestre Faengsel, din Copenhaga.
Instanța a fost de acord cu cererea de amânare a procurorilor, de care aveau nevoie pentru a-și pregăti cazul. Timpul petrecut în arest, înainte de proces, va fi luat în calcul la sentința finală, care poate fi de doi ani de închisoare, susține avocatul Erbil Kaya.
Danezii care au luptat alături de teroriștii de la ISIS au beneficiat de așa-numitul model de reintegrare și deradicalizare Aarhus. În loc să fie condamnați, aceștia beneficiază de consiliere psihologică și sunt ajutați să primească slujbe și să-și continue educația.
Noua lege a pașapoartelor, pe care Palani e acuzată că a încălcat-o, este un pachet de măsuri aplicate de Danemarca în încercarea de a stăvili fluxul de radicalizați spre Orientul Mijlociu.
Danemarca este a doua țară din Europa, după Belgia, în ceea ce privește numărul de luptători jihadiști pe cap de locuitor.
Joanna Palani este fata unui cuplu de kurzi iranieni și s-a născut într-o tabără de refugiați din Ramadi, în Irak, în 1993. Familia a imigrat în Danemarca, când Joanna a împlinit 3 ani și era studentă când a început războiul din Siria.
Joanna a declarat:
„Am mers în Kurdistan pentru a lupta pentru drepturile femeilor, pentru democrație – pentru valorile europene pe care le-am învățat de copilă în Danemarca.”
Serviciile secrete daneze (PET) estimează că cel puțin 125 de danezi au mers pe frontul din Siria, marea majoritate pentru a lupta alături de ISIS. Dintre aceștia, 62 se crede că s-au întors în Danemarca.
Ca unul dintre cei mai cunoscuți luptători kurzi, Joanna a devenit rapid ținta simpatizanților ISIS, care o bombardează cu mesaje de amenințare.
Înainte de audiere, Palani a criticat discrepanța dintre modul în care este tratată ea și cum sunt tratați luptătorii ISIS care revin în țară:
„Este foarte greu pentru mine, deoarece simpatizanții ISIS sunt împotriva mea, mulți chiar aici, în Copenhaga. Mi-este greu să obțin o slujbă, deoarece PET i-a sunat pe angajatori și le-a spus că sunt o amenințare pentru siguranța națională, așa că se pare că nu am pe nimeni de partea mea.”