O sută de copii de grădiniţă, cu streptococ beta hemolitic
- Adam Popescu
- 13 decembrie 2008, 02:00
Virusul poate provoca afecţiuni, de la roşu în gât şi faringite până la scarlatină şi complicaţii renale.
O amplă anchetă epidemiologică se desfăşoară la cele două grădiniţe cu program prelungit din Târgu-Neamţ, după ce s-a descoperit că aproape 100 de preşcolari, două educatoare şi o infirmieră sunt purtători de streptococ beta hemolitic. Este, de asemenea, foarte probabil ca numărul acestora să crească foarte mult pe măsură ce probele de exudat faringian prelevate de la cei peste 500 de copii şi de la personalul adult vor fi gata. Netratat corespunzător, streptococul beta hemolitic poate duce la afecţiuni destul de grave, începând de la roşu în gât, faringite până la scarlatină şi complicaţii renale.
„Nu e de-ajuns să se trateze doar copilul depistat pozitiv“
Nu este prima dată când streptococul a lovit în oraşul de sub Cetatea Neamţului, dar e prima dată când devine un fenomen de amploare. În anii precedenţi, numărul cazurilor nu trecea de 20, la diverse categorii de vârstă.
„La grădiniţele 1 şi 2, până astăzi (n.r. - ieri) din 326 de probe, 94 au ieşit pozitive şi aşteptăm să vedem ce va fi în restul cazurilor pentru că au fost investigaţi toţi copiii care frecventează unităţile. Am recomandat ca toată familia să facă analize, pentru că nu e de ajuns să se trateze doar copilul depistat pozitiv. Şi din ce-am aflat surprize au fost. Erau afectaţi fie mama, tata, bunicii sau fraţii preşcolarilor“, a declarat medicul Cătălin Herghelegiu, şeful Compartimentului de Sănătate Publică Târgu-Neamţ.
Potrivit specialistului, este posibil ca vacanţa preşcolarilor să se prelungească după 5 ianuarie 2009, deoarece părinţii şi copiii nu vor avea timp după Sărbători să-şi facă analize care să ateste că nu mai sunt purtători ai streptococului.
Părinţii inconştienţi favorizează extinderea virusului
Epidemiologii susţin că streptococul există în natură şi este de-ajuns ca un copil dintr-o colectivitate să fie purtător pentru ca şi alţii să fie infestaţi. Transmiterea virusului se face de obicei prin aer sau prin intermediul obiectelor manevrate cu mâinile recent contaminate. Conform spuselor medicilor, una dintre cauzele apariţiei focarului este că rezultatul examenului coprobacteriologic şi exudatul faringian erau obligatorii la integrarea copiilor în colectivităţi. De câţiva ani însă, acesta se face după începerea cursurilor.
La aceasta se adaugă supraaglomerarea grupelor din lipsă de spaţiu, dar şi atitudinea unor părinţi care, deşi ştiu că odraslele lor sunt bolnave, le trimit la grădiniţă cu tratamentul în buzunar. „N-am cu cine să-l las acasă, pentru că şi eu, şi soţul lucrăm dimineaţa“, explică o mămică. „Am dispus ca aceia afectaţi să nu mai fie primiţi la grădiniţe, dar am informaţii că mai sunt situaţii unde copilul este trimis cu antibioticul în buzunar pentru a fi administrat de educatori“, a declarat medicul Herghelegiu.
„Din cei afectaţi nu mai primim pe nimeni la cursuri, iar cele două cadre didactice aflate în aceeaşi postură sunt în concediu medical. Unitatea a fost dezinfectată, iar copiii folosesc numai pahare şi şerveţele de unică folosinţă. Iar după vacanţă nimeni nu va intra fără aviz epidemiologic care să ateste starea de sănătate“, a afirmat Elena Iliescu, directorul Grădiniţei numărul 1, frecventată de 380 de copii.
SIMPTOME
Greu de depistat Prezenţa streptococului se certifică doar prin investigaţii extinse, iar copiii purtători par sănătoşi, fără a avea semne de răceală sau alte indicii care să dea un semnal de alarmă. Tratamentul cu antibiotice durează cel puţin zece zile. Medicamentele sunt recomandate de medicii de familie în funcţie de rezultatul antibiogramei, respectiv de substanţa la care este sensibil germenul respectiv.