O sursa eficientă de proteine în post. Are puține calorii și este foarte gustoasă

Consumul mai multor proteine ar putea ajuta femeile să îmbătrânească sănătos. Sursa foto Dreamstime

Nutriționista Mihaela Bilic a spus care este sursa cea mai eficientă de proteine în post. Aceasta este extrem de gustoasă, se poate folosi în multe rețele și are puține calorii.

Nutriționista Mihaela Bilic a spus că ciupercile sunt sursa cea mai eficientă de proteine în post. Ele au multe fibre, minerale (potasiu, zinc, seleniu, fier) și toate vitaminele din grupul B. Spre deosebire de alte legume, ciupercile nu conțin fitați, deci fierul din compoziția lor se absoarbe eficient.

Sursa cea mai eficientă de proteine în post

În ciuperci avem concentrația maximă de vitamine B de origine vegetală. 100g ciuperci acoperă 30-40% din DZR de vitamina B3 și B5. Nutriționista vă recomandă să le rumeniți fără ulei într-o tigaie bine încinsă, preț de câteva minute.C ciupercile pot fi consumate și crude.

Este bine să puneți sare peste ciuperci de la începutul gătitului. Sarea are capacitatea să scoată apa dintr-un produs, prin urmare ciupercile vor pierde jumătate din cantitatea de apă din structura lor, iar gustul se va intensifica.

Mihaela Bilic a mai spus că ciupercile conțin acid glutamic, forma naturală a monoglutamatului de sodiu și că au doar 10 calorii/100g, potrivit știrileprotv.

O sursa eficientă de proteine în post. Are puține calorii și este foarte gustoasă. Sursă Dreamstime

Rețetă de ciulama de ciuperci pentru post

Puteți încerca rețeta de ciulama de ciuperci de post. Aceasta este foarte gustoasă și sățioasă. Aveți nevoie de următoarele ingrediente:

  • 500 grame de ciuperci proaspete;
  • o lingură de ulei;
  • o ceapă mare;
  • 200 ml de apă fierbinte;
  • două linguri pline cu smântâna de post, sare si piper după gust și cinci fire de mărar.
  1. Se taie ceapa mărunt, iar ciupercile le tăiem felii. Apoi punem uleiul la încins într-o oală. Călim ceapa și ciupercile pentru cinci minute, urmând să adăugăm apa.
  2. Lăsăm să fiarbă timp de 20 de minute, după care adăugăm smântâna de post și mai lăsăm să fiarbă timp de un minut.Punem sare și piper după gust și adăugăm și mărarul proaspăt, tocat mărunt. Ciulamaua poate fi servită cu mămăligă. Asta este tot. Poftă bună!

Supă de ciuperci

O altă rețetă delicioasă este cea de supă de ciuperci de post. Pregătiți următoarele ingrediente:

  • 400 g ciuperci;
  • 2-3 morcovi;
  • 1 ţelină;
  • 1 păstârnac;
  • 1 ceapă;
  • 1 fir de praz;
  • 2 linguri ulei;
  • 200 ml roşii decojite în suc de roşii;
  • 1 lingura orez;
  • 1 căţel de usturoi;
  • sare;
  • piper;
  • 1 legatură pătrunjel şi ţelină verde.
  1. Ceapa, morcovii, păstârnacul, ţelina şi prazul se spală, se curăţă şi se toacă mărunt. Se pun la fiert în 2-2,5 litri de apă cu un praf de sare. Separat, într-o tigaie cu ulei se călesc ciupercile tăiate felii.
  2. Se sting cu 2-3 linguri de supă de legume, se dau cu un praf de sare şi se lasă să fiarbă înăbuşit, 5 minute. Se adaugă ciupercile la supă, se acoperă şi se lasă să fiarbă 30 minute.
  3. Dacă ciupercile şi toate legumele sunt bine fierte, se mai adaugă usturoiul tocat mărunt, orezul şi la sfârşit sucul de roşii şi roşiile tăiate cubuleţe. Se mai lasă pe foc 10 minute şi supa de ciuperci de post se potriveşte la gust cu sare, piper şi verdeaţă tocată mărunt.