O sondă spațială îndepărtată a confirmat că Pământul este locuibil

O sondă spațială îndepărtată a confirmat că Pământul este locuibil Sursa Foto: Twitter/X

O sondă spațială aflată în drum spre sateliții înghețați ai lui Jupiter a privit Pământul de foarte aproape și a constatat că lumea noastră este, de fapt, locuibilă.

În timpul survolului din 20 august, sonda Juice a Agenției Spațiale Europene și-a îndreptat spectrometrul de imagistică MAJIS și spectrometrul submilimetric SWI către atmosfera Pământului, căutând molecule și elemente care, împreună, indică faptul că viața este posibiă.

Bineînțeles, știm că viața se întâlnește pe Pământ. Dar, de fapt, acesta este tocmai motivul pentru care astronomii au căutat, scrie Yahoo.

Juice se îndreaptă spre lunile lui Jupiter care sunt cele mai susceptibile de a găzdui viața așa cum o știm, astfel încât oamenii de știință au vrut să se asigure că instrumentele sale sunt capabile să facă detecțiile relevante odată ce ajung acolo.

Pământul în viitor

„Evident, nu suntem surprinși de aceste rezultate... ar fi fost extrem de îngrijorător să aflăm că Pământul nu este locuibil!”, spune cercetătorul planetar Olivier Witasse de la ESA.

„Dar ele indică faptul că MAJIS și SWI vor funcționa cu mare succes la Jupiter, unde ne vor ajuta să investigăm dacă sateliții înghețați ar putea fi potențiale habitate pentru viața trecută sau prezentă.” Cele două instrumente au măsurat ingrediente diferite din atmosfera Pământului. MAJIS a măsurat compoziția, inclusiv oxigenul, apa, ozonul și dioxidul de carbon. De asemenea, a compilat hărți de căldură în infraroșu ale suprafeței Pământului.

SWI, pe de altă parte, a luat în calcul o serie de elemente cunoscute sub numele de elemente CHNOPS. Acest acronim înseamnă carbon, hidrogen, azot, oxigen, fosfor și sulf - cele mai comune șase ingrediente elementare din organismele vii.

Totul părea să fie prezent și corect, ceea ce este o veste bună pentru noi pe mai multe planuri, dacă ne gândim bine. Echipa Juice va cerceta în continuare datele ca niște dihorii feroce, analizându-le și asigurându-se că datele colectate sunt coerente cu alte date și cu realitatea observată.

Între timp, Juice, care a fost lansată în luna aprilie a anului trecut, continuă să parcurgă traseul pitoresc către Jupiter, având programate mai multe survoluri ale Pământului și ale planetei Venus înainte de sosirea sa pe orbita joviană, programată în prezent pentru luna iulie 2031.

Odată ajuns acolo, va examina planeta gigantică și lunile Ganymede, Callisto și Europa - fiecare dintre acestea adăpostind un ocean ascuns al cărui fund ar putea fi plin de viață marină.

Ne puteți urmări și pe Google News