O şedinţă de tratare a pistruilor: 250 de euro

O şedinţă de tratare a pistruilor: 250 de euro

Rejuvenarea cutanată cu laser sau peelingul chimic cu soluţii acide sunt două metode moderne, dar costisitoare, folosite pentru îndepărtarea pistruilor.

Pistruii, pete mici şi cafenii presărate pe ten sau pe corp, sunt, de obicei, o caracteristică genetică a persoanelor cu piele deschisă, respectiv a roşcaţilor şi a blonzilor.

Prezenţi în număr mare în copilărie, pistruii pot să se diminueze la pubertate. Foarte multe persoane însă rămân cu acest aspect al pielii toată viaţa. Deşi unii consideră că aceste semne distinctive îi fac mai atrăgători, alţii sunt deranjaţi de aspectul pătat al pielii şi au impresia că le "strică" frumuseţea. Pentru ei există câteva soluţii, destul de costisitoare, de îndepărtare a acestor semne. O şedinţă de tratatment poate costa între 250 şi 750 de euro, în funcţie de dimensiunea tratată, iar pentru eliminarea completă a petelor sunt necesare mai multe şedinţe.

Semne ale expunerii îndelungate la soare

Ne puteți urmări și pe Google News

În afara persoanelor care moştenesc genetic acest tip de piele, pistruii de dimensiuni mai pot apărea şi din cauza îmbătrânirii pielii prin expunerea îndelungată la soare, proces denumit dermatohelioză.

"Ultraviolete naturale sau cele artificiale intensifică această trăsătură a pielii, iar expunerea repetată la soare produce pătarea decolteului, a umerilor şi a feţei", explică Mihaela Leventer, medic dermatolog la Clinica "Dermastyle" din Capitală.

Primul pas în stoparea pătării tenului din cauza soarelui este folosirea cremelor fotoprotectoare. "Recomand aplicarea pe ten a unei creme cu protecţie totală din două în două ore atunci când persoana afectată stă în soare, şi a unei creme cu factor de protecţie SPF 20-30, pentru zilele neînsorite", mai spune dermatologul Mihaela Leventer.

Persoanele cu pistrui mai pot folosi seara produse cosmetice cu ingrediente care decolorează pielea precum IKLEN (Exfoliac) sau CLAIRIAL.

Două-şase şedinţe

Tratamentul laser de rejuvenare cutanată este considerat cea mai bună metodă de îndepărtare a petelor, şi, de aceea, este aplicat persoanelor cu aşa numite lentigene.

"Lentigenele sunt pete multiple, brun-cafenii, de mărimi diferite, slab delimitate, uneori confluente în «placarde» mai mari şi apar mai ales la persoane de peste 40 de ani", după cum spune dr. Leventer.

Preţul tratamentului laser se stabileşte în funcţie de numărul de spoturi sau de suprafaţă şi variază între 250 şi 750 de euro pe şedintă. Sunt necesare între două şi şase şedinţe.

Peelingul se poate face doar toamna şi iarna

Un alt tratament este peelingul, metodă ce poate fi folosită doar toamna şi iarna, după o evaluare corectă a reactivităţii cutanate.

"Tratamentul se face cu soluţii acide, dar efectul de curăţare este lent şi uneori dificil de obţinut. Peelingul chimic mediu costă aproximativ 250-500 euro pe şedinţă, preţul variind în funcţie de substanţa folosită", conchide medicul dermatolog.

"Expunerea repetată la soare produce pătarea decolteului, a umerilor şi a feţei." MIHAELA LEVENTER, medic dermatolog