O rusoiacă, mamă a șapte copii, acuzată de trădare după un telefon dat la ambasada Ucrainei din Moscova. Peste 22.000 de ruși cer eliberarea ei
- Paul Ciocoiu
- 2 februarie 2015, 10:07
Peste 22.000 de ruşi şi-au pus semnătura pe o petiţie adresată preşedintelui Vladimir Putin pentru schimbarea măsurii de reţinere a Svetlanei Davâdova, o femeie din localitatea de frontieră Viazma, mamă a şapte copii, din care cel mai mic în vârstă doar de câteva luni, care în urmă cu câteva zile a fost reţinută în Rusia pentru trădare de stat în favoarea Ucrainei, relatează postul de televiziune ucrainean TSN.
Numărul persoanelor care au semnat petiţia, publicată pe site-ul bisăptămânalului (de opoziţie) rus Novaia Gazeta, ajunsese la peste 22.000 ieri şi continua să crească.
Printre semnatari figurează moderatorul de televiziune Leonid Parfenov, prezentatoarea Elena Cekalova, directorul fundaţiei “Dăruieşte viaţa”, actriţa Ciulpan Hamatova, redactorul-şef al Novaia Gazeta, Dmitri Muratov, bloggerul Anton Nosik, fosta avocată a Iukos Svetlana Bahmina.
“Svetlana (Davâdova) a fost plasată în închisoarea Lefortovo la 21 ianuarie sub suspiciunea de trădare de stat şi luată de lângă copilul ei de două luni, care se află în faza de alăptare (...). Suntem extrem de îngrijoraţi faţă de măsura aleasă de reţinere pentru această femeie de 37 de ani, mamă a şapte copii, dintre care cel mai mic de doar două luni”, menţionează petiţia.
Rezidentă a localităţii Viazma (regiunea Smolensk din vestul Rusiei), Svetlana Davâdova a fost arestată sub suspiciunea de înaltă trădare în temeiul articolului 275 din Codul penal al Federaţiei Ruse, infracţiune pentru care riscă între 12 şi 20 de ani de închisoare.
Această femeie casnică este acuzată că în aprilie anul trecut ar fi sunat la Ambasada Ucrainei de la Moscova, informând despre posibilitatea trimiterii de trupe ruseşti în Donbas (estul Ucrainei), după ce a auzit vorbind la telefon un soldat rus într-un microbuz.
Davâdova a fost adusă la Moscova, unde un tribunal din Lefortovo a emis un mandat de arestare preventivă pe numele său până la 19 martie.
Autorităţile ruse neagă cu vehemenţă prezenţa trupelor regulate ruse în estul Ucrainei. Unii oficiali ruşi recunosc însă că de partea insurgenţilor din Lugansk şi Doneţk luptă voluntari şi militari “plecaţi în concediu”.