O Românie a clasei politice și a anexelor ei și o alta, a publicului

O Românie a clasei politice și a anexelor ei și o alta, a publicului Sursa: Arhiva EVZ

România politică rulează pe televiziuni zgomotoasă și paralelă cu agenda oamenilor. Ludovic Orban și Florin Cîțu se înghiontesc între ei pentru câștigarea președinției PNL încurajați de taberele alunecoase din partid. Klaus Iohannis știe!

Marcel Ciolacu al PSD trântește amenințarea cu moțiunea de cenzură pentru luna iunie care însă nu sperie pe nimeni. Ba chiar stârnește amuzament.

Dan Barna și Dacian Cioloș și-au pierdut suflul înainte de sprintul final pentru câștigarea șefiei USR-PLUS, partid ale cărui procente se topesc pe zi ce trece. Mai puțin aroganța definitorie a liderilor progresiști mai mult sau mai puțin importanți.

AUR trece Prutul și este la un pas de a intra și în Parlamentul Republicii Moldova dar se împiedică pe Dâmbovița. Patriotismul șefului de partid, George Simion, dă cu capul, ridicol, de citarea greșită, în plenul Parlamentului, a versurilor lui Mihai Eminescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dezbaterile din Parlament asupra Planului Național de Redresare și Reziliență pentru refacerea țării în valoare de 29,2 de miliarde de euro bani europeni nu au făcut altceva decât să scoată la suprafață frustrarea fără limite a celor din PSD că nu mai trăiesc în epoca Dragnea. Atunci când ei decideau tot. Luau tot. Stăpâneau tot. Acum nu le-a mai rămas decât să țipe și să se victimizeze.

România oamenilor, România profundă, are alte agende. Spitalele nu s-au deschis către public nici până acum. Au rămas prizoniere covidului deși rata de infectare este foarte redusă. Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă de la USR-PLUS abia ieri a anunțat că odată, cândva, se vor redeschide spitalele pentru toți bolnavii. Până atunci, pacienții rămân în stradă cu toate durerile lor, cu operații și tratamente amânate sine-die și cu penurie de citostatice și de medicamente pentru boli grave.

Restricțiile impuse de guvernanți din cauza epopeii covid se subțiază dar presiunea psihică asupra oamenilor, rămâne. Locul măștii este luat de politica segregării între vaccinați și nevaccinați. Noile clipuri publicitare prezentate ieri de premier, sfătoase foc și pline de optimism hollywoodian impun, paradoxal, o definiție orwelliană, o realitate distopică. Ești normal doar dacă te vaccinezi. Altfel, ești paria.

Dezechilibrele socio-economice dintre “aristocrația bugetară” atât de numeroasă și protejată solid de coaliția majoritară și de PSD, și mediul privat lovit dur de criza economică generată de pandemie se păstrează. Și oamenii simt greu asta. Micile alinări că pot ieși acum cu prietenii ori cu familia la terase sau în parcuri, fărâme de libertate, sunt doar paliative.

Școala rămâne orfana supremă. Cei aproape doi ani de studiu ai elevilor și studenților sacrificați pe altarul covid nu-i mai recuperează nimeni. Numai elevii de la mic la mare, studenții, familiile lor, învățătorii și profesorii își înțeleg necazurile.

Soarele, frumusețea verii iminente, iluzia vacanțelor și a revenirii la viața normală nu pot repara decât parțial problemele oamenilor. Agenda publică e tot atât de nepăsătoare la campaniile interne din PNL și USR-PLUS sau la țipetele de frustrare ale celor de la PSD precum sunt și politicienii la problemele reale ale oamenilor.

Iată, ca probă, doar câteva spicuiri din postările publicului afișate pe FB câtorva oameni politici, lideri și miniștri. Este un studiu aflat la îndemâna oricui. Ce distonează puternic este diferența dintre afișajul propagandistic expus de personajele politice pe paginile personale de FB și opiniile oamenilor:

“Domnule  Orban, bravo!  Nu zicem că e rău dar am totuși o curiozitate. Dumneavoastră citiți vreodată mesajele scrise de, să le zicem “alegători” sau pur și simplu dați NEXT ( ca să nu zic ….. următoarea întrebare)?”

“Sistemul de pensii, dle. Orban, nu este sustenabil pentru că sunt prea mulți cu pensii speciale, prea mulți care ies sub 50 ani la pensie, acesta este motivul. Cu siguranță, dacă modificați vârsta de pensionare nu mai intrați în Parlament peste patru ani.”

“Dle. Dan Barna, încetați cu separarea în două turme, vaccinați contra nevaccinați!! Ați ajuns unde sunteți și cu suportul celor nevaccinați așa că lăsați pe doctori și pe pacienți să determine ce este mai bine pentru ei.”

“Dan Barna, vai de capul vostru, al tuturor! Şi de al nostru, cu astfel de oameni în frunte...! Vaccin la micul dejun, la prânz şi seara! Ce vă iese de la atâta promovare?”

“Stimate domn Dacian Cioloș, reprezentați doar o altă generație de parlamentari. Neputincioși. Nu reușiți să schimbați cu nimic în bine, nici situația românilor din diaspora și nici pe a românilor de acasă... Acestea prezentate de dvs. nu sunt realizări pentru noi, românii, ci pentru domniile voastre, demnitarii.!”

“Așa este domnule Ciolos. V-am votat fără ezitare. A fost ultima dată. Și acum regret acea greșeală. V-ați crezut deja stăpâni peste România.”

“Dnă. Ministru al Sănătății, când deschidem și noi spitalele? Umblăm cu copiii după spitale la zeci de km... Știți cât este de greu?”

“Deschideți spitalele pentru toți pacienții, doamnă ministru, avem nevoie de spitalizare, nu ne putem trata tot acasă. Trebuie să facem tratamentele în spital ca să putem trăi.”

“Wow! Domnule Florin Câțu, asta chiar e o noutate. Vaccinul conține... normalitate?!”

“Dle. Premier, de ce nu vreți să creați puțină emoție și la CCR legat de subiectul pensiilor speciale? Ia să vedem, dacă nu le veți mai plăti, ce se întâmplă?”

“Domnule Profesor Dîncu, la Congresul PSD de acum 9 luni, în moțiunea prezentată se spunea că partidul se va reforma pe principii corecte, că meritocrația și alte valori vor prima, că se vor respecta principii...și multe alte lucruri în care am crezut așa cum am crezut în valorile stângii. Ce constat cu mare tristete e că totul a fost un mare balon de săpun...nimic din ce s-a angajat noua conducere nu s-a întamplat.  Dimpotrivă...există găști și gășculițe...oamenii lui si ai lui...”

“Dle. Marcel Ciolacu, poate ne explicați de ce, dacă ați criticat PNRR, totuși l-ați votat?! Nu vi se pare caraghios?? Moțiunea???? Vorbe goale, fără efect.”