O româncă în echipa de cercetători care a făcut o descoperire importantă privind osteoporoza

O româncă în echipa de cercetători care a făcut o descoperire importantă privind osteoporozasursa foto: EVZ

Osteoporoza ar putea fi în curând tratată, grație unei descoperiri recente la care a luat parte și o româncă. Cercetătorii au arătat că vasele de sânge produc o proteină numită CLEC14A care inhibă formarea oaselor, ceea ce ar putea duce la un tartament revoluționar împotriva osteoporozei. Din echipa care a realizat studiul a făcut parte și o româncă, medicul Georgiana Neag de la Universitatea din Birmingham.

Proteina care luptă cu osteoporoza

Oamenii de știință au identificat o proteină care blochează activitatea celulelor formatoare de oase (osteoblaste), împiedicându-le să se maturizeze în timpul călătoriei către locurile de formare a oaselor, potrivit unui nou studiu, arată University of Birmingham.

Într-o lucrare publicată în Communications Biology, o echipă de cercetători condusă de Dr. Amy Naylor și Profesorul Roy Bicknell împreună cu echipa lor, inclusiv Dr. Georgiana Neag de la Universitatea din Birmingham, au descoperit că proteina CLEC14A, care se găsește pe celulele vaselor de sânge numite celule endoteliale din os, blochează funcția celulelor de dezvoltare osoasă numite osteoblaste.

„Această înțelegere suplimentară a modului în care celulele vaselor de sânge controlează osteoblastele formatoare de os în condiții normale, sănătoase, oferă o cale de dezvoltare a tratamentelor pentru pacienții care au o formare osoasă insuficientă”, explică cercetătorii, scrie sursa citată.

Ce au descoperit cercetătorii

Funcția celulelor endoteliale în timpul dezvoltării osoase este de a transporta osteoblastele imature la locurile unde este nevoie de os nou.

Cu toate acestea, atunci când proteina CLEC14A este prezentă și pe partea exterioară a celulei endoteliale, osteoblastele sunt împiedicate să se maturizeze până la punctul în care pot forma țesut osos.

Sursa foto: Freepik

„În ultimul deceniu, un tip specific de celule ale vaselor de sânge a fost identificat în interiorul oaselor. Acest vas de sânge se numeşte „tip-H” şi este responsabil pentru ghidarea osteoblastelor care formează osul către locurile în care este necesară creşterea osoasă. Acum am descoperit că o proteină numită CLEC14A poate fi găsită pe suprafaţa celulelor vaselor de sânge de tip H”, a declarat dr. Amy Naylor, profesor asociat în cadrul Şcolii de cercetare pentru Infecţii, Inflamaţii şi Imunologie de la Universitatea din Birmingham.

„Această înțelegere suplimentară a modului în care celulele vaselor de sânge controlează osteoblastele care formează os în condiții normale, sănătoase, oferă o cale de a dezvolta tratamente pentru pacienții care au o formare osoasă insuficientă, de exemplu la pacienții cu fracturi care nu se vindecă, osteoporoză sau cu boli inflamatorii cronice”, a mai explicat Naylor.

Speranțe pentru un tratament mult căutat

„Știm că slaba formare a oaselor este un factor important de deteriorare a oaselor în osteoporoză și artrita inflamatorie autoimună. Acest lucru poate duce la invaliditate, durere și oboseală care afectează viața oamenilor în multe feluri.

Suntem mândri că am finanțat cercetările doctorului Naylor, care au îmbunătățit înțelegerea noastră asupra formării și remodelării oaselor.

Sperăm că aceste descoperiri vor conduce în cele din urmă la noi abordări terapeutice pentru persoanele cu afecțiuni musculo-scheletice.

În timp ce aceste descoperiri sunt promițătoare, nu ne vom odihni până când toate persoanele cu artrită nu vor avea acces la tratamente și intervenții care să le permită să trăiască viața pe care și-au ales-o”, a spus Lucy Donaldson, director pentru cercetare și informații privind sănătatea.

Ne puteți urmări și pe Google News
Revista presei