Experienţa Ionelei van Rees-Zota în străinătate a determinat-o să se înscrie la alegerile din toamnă, pentru un mandat de parlamentar prin care să reprezinte românii din diapsora. Născută în martie 1977 la Comăneşti, judeţul Bacău, aceasta locuieşte în prezent la Nurnberg, unul dintre oraşele cu cea mai mare comunitate de români. Determinată să rezolve multe dintre probleme emigranţilor români, Ionela van Rees-Zota este de părere fiecare cetăţean aflat peste graniţe trebuie să aibă siguranţa că este reprezentat corespunzător în Parlamentul României.
Evenimentul Zilei: Când ai decis să te muţi în Germania şi care a fost motivul pentru care ai decis să faci acest pas? Ionela van Rees-Zota: Am mai cochetat cu ideea de a mă muta în Germania, dar niciodată nu am fost motivată pe deplin. De mai bine de zece ani făceam naveta lunar, între România şi Germania.
Care este legătura ta cu comunitatea de români din Germania ? Legătura mea este mai mult de suflet. Spun asta pentru, că de-a lungul timpului am fost aproape de românii din Germania, prin publicaţiile pe care le aveam în România şi prin paginile special concepute pentru ei, dar şi prin faptul că am putut să le dau sfaturi de specialitate din domeniile în care acţionez, respectiv juridic şi jurnalistic.
La început mi-a fost greu să accept faptul că nu sunt alături de ei mai mult (aşa cum îşi doreau majoritatea), dar cu timpul s-a format o legătură aparte între mine şi românii din Germania, mai ales că eram aşa cum mă numeau ei „medicul lor de suflet”. Legătura mea cu cei de aici a fost şi va rămâne una specială, iar asta se concretizează acum, când am luat decizia de a mă muta definitiv aici. Am fost prezentă la aproape toate evenimentele organizate pentru şi cu românii de aici. Aşa am putut să le ascult doleanţele şi nemulţumirile. Ce te-a determinat să te înscrii la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2008, pentru un mandat de deputat pentru diaspora? A fost o hotărâre de moment, mai mult la îndemnul celor care cred în mine. Tentative am de a face politică şi pot să afirm că am tentative reuşite. Mi s-a propus să candidez la alegerile parlamentare de către Asociaţia Culturală româno-germană „Un Alter Ego e.V”, asociaţie înfiinţată în urmă cu 8 ani, la sugestia marelui artist Florin Piersic.
Trebuie să recunosc că am primit oferta cu oarecare entuziasm, gândindu-mă că în acest mod, voi putea face mult mai multe pentru românii din diaspora. Aşa cum ştiţi, în cele mai multe cazuri, sărăcia, corupţia şi proasta organizare administrativă au fost primele argumente în decizia conaţionalilor noştri de a pleca în afara graniţelor româneşti.
Am văzut sute de cazuri în care copii sunt lăsaţi la rude, bunici sau, şi mai rău, la cunoştinţe, iar părinţii pleacă pentru o bucată de pâine mai bună. Am văzut destule cazuri în care un român decedează pe teritoriul altui stat, iar procedura de a-l aduce în ţară durează zile întregi, punând familia pe drumuri în toate direcţiile, neţinându-se cont de durerea acestora.
Sunt atât de multe problemele românilor din diaspora, dar mulţi refuză să le mai spună. Aşa cum susţin chiar ei „oricum nimeni nu ne ascultă, de ce să mă mai plâng ?” Nu trebuie să continuăm sub această mască a ignoranţei, a nepăsării, iar cel mai rău, al umilinţei. Ne e greu să vedem cum suntem umiliţi, doar pentru simplul motiv că suntem români. Am văzut şi am trăit pe pielea mea zeci de astfel de cazuri, pe care le-am şi enumerat în materialele scrise de mine de-a lungul anilor. Care sunt avantajele tale pentru această competiţie? Avantajele mele sunt experienţa, faptul că de câţiva ani buni circul prin Europa. Acest lucru a dus la principalul meu studiu, „Românul de peste graniţe şi evoluţia LUI”, pe baza căruia scriu deja o carte. Am discutat cu mii de români din diverse zone, iar problemele lor sunt atât de vaste, dar totuşi atât de comune, încât - la început am crezut că fac parte din acelaşi tipar.
Mai am apoi studiile necesare, respectiv două facultăţi - una în Drept, una în Jurnalism şi un master în Administraţie Publică Europeană şi peste zece calificări în diverse domenii. Am mers în viaţă pe un principiu mai aparte, acela că „dacă este nevoie de mine într-un loc anume, să-i pot face faţă„. Cred că am destule avantaje pentru a porni în această competiţie, mai ales că viaţa m-a călit. Am făcut destule pentru mine şi familia mea, iar acum este timpul să fac ceva şi pentru ceilalţi români. Care este formaţiunea politică din partea căreia candidezi? Voi candida ca independentă, dar m-am gândit şi la asta. Trebuie să recunosc că mi-ar face plăcere ca o formaţiune politică din ţară să mă susţină şi să creadă în puterile mele. Aşa ne vom lansa reciproc. Cineva spunea: „uită-te în urma unui om şi vezi ce a făcut, ca să-ţi dai seama dacă poate face ceva în viitor”. Acelaşi lucru l-as spune şi eu celor care doresc să mă susţină.
Am o vârstă la care mă pot lăuda cu un palmares destul de bogat în cariera mea, iar tot ce am realizat am făcut cu greu şi trebuie să recunosc că, cei care m-au susţinut şi încurajat au fost copii şi soţul, dându-mi întotdeauna puterea necesară de a continua ce am început. Care vor fi obiectivele tale dacă vei obţine acest mandat? Trebuie ca fiecare cetăţean român aflat peste graniţe să aibă siguranţa că este reprezentat corespunzător în Parlament. De altfel, imaginea românului în lume este din ce în ce mai ştearsă, iar locurile de muncă „la negru” sunt punctul principal care trebuie să dispară. Nu au asigurări medicale, nu beneficiază de un concediu, ce sa mai vorbim de anii pierduţi care nu vor fi trecuţi în momentul când vor trebui să primească o pensie.
De asemenea, copii trebuie să aibă mai multe drepturi, chiar şi în străinătate. Nu este suficient să aibă o farfurie de mâncare pe masă. Mă uit în jurul meu şi văd părinţi care nu au cu ce să-şi ducă copii la şcoală sau şi mai rău, nu au cu ce să-i întreţină.
Trebuie făcută o lege pentru ca aceştia să beneficieze de facilităţile necesare pentru integrarea în şcoală, chiar dacă au plecat din ţară. Repatrierea, aducerea unui decedat român în ţară, sunt numai unele din problemele care nu trebuie să mai existe. Sunt multe obiectivele acestui mandat, acum enumerând numai câteva. Important este ca fiecare român să doarmă liniştit şi să-şi voteze omul care crede că îl va reprezenta cel mai bine în Parlament. Ce consideri că trebuie schimbat/îmbunătăţit în ceea ce priveşte diaspora românească? Aşa cum am enumerat şi înainte, legislaţia, respectul de sine, drepturile omului şi informarea. Dacă aceste patru puncte le avem, vor veni şi restul de la sine.
Care au fost primele diferenţe pe care le-ai observat între societatea românească şi cea germană? Diferenţe sunt peste tot, dar aici există o strânsă legătură între români şi germani. Trebuie să recunosc că, faţă de alte naţiuni, germanii sunt mai deschişi către români. În ultimul timp am încheiat diverse contracte cu firme nemţeşti, spunându-mi că au încredere în societatea românească.
Au încredere în noi, iar asta nu poate decât să mă bucure. O altă diferenţă, aş putea spune că este legislaţia. Ei au legi care nu le permit să greşească. Aici nu există cale de mijloc. Ori e albă, ori de neagră. E un semn bun, pentru că nu există şpagă, nu există „pile”, nu există decât ierarhia :«primul sosit, primul servit ».
Cat de interesaţi sunt românii din Germania de viaţa politică românească? Românii din Germania sunt foarte interesaţi de politica românească. Se întâmplă foarte des când vezi la întrunirile făcute de români, cum aceştia vorbesc despre politică. Din păcate, lipsa de informaţie şi accesul destul de greu pentru a viziona o ştire în limba română îi face să nu fie întotdeauna la zi cu ştirile.
De aici şi până la faptul că orice decizie ar trebui să ia, nu ştiu nici unde şi cui să se adreseze, este doar un pas. Politica este pentru unii un subiect tabu, de aceea intenţionez ca în mandatul ce-l voi avea, să fac accesibil accesul la informaţiile de acest gen.
Care sunt cele mai importante realizari ale tale? În România am fost şi sunt în continuare managerul a patru publicaţii, iar în Germania administrez atât o revistă adresată românilor, cât şi un radio.
De curând mi-am deschis propriul birou de consultanţă juridică. Sunt jurist la o firmă renumită de pază şi protecţie din România, am scris patru cărţi, am apărut în dicţionarul personalităţilor vâlcene, am avut câteva expoziţii fotografice (arta fotografica fiing unul din hobby-urile mele) şi sunt mămica a doi băieţei minunaţi, de 5 şi 8 ani.
Sunt multe realizări, iar faptul că pot spune ”am sădit un pom, am scris o carte şi am construit o casă”, înseamnă că nu am trăit degeaba pe Pământ, pot spune că verbele după care mă ghidez în viaţă sunt: „ a învăţa”şi „ a învinge”.
Care este cel mai mare vis al tău? Cel mai mare vis al meu este să fac o carieră politică, să ajut cât mai multe persoane, iar răsplata pe care o voi primi, să fie mulţumirile şi zâmbetul de pe faţa semenilor mei atunci când mă văd şi «plata» lui Dumnezeu atunci când voi ajunge le EL. Îmi mai doresc să fiu sănătoasă şi să mă bucur de fiecare clipă alături de soţul şi copii mei.